Egy Mars felszínén álló asztronautáról készített illusztráció

Még ebben az évtizedben a Marson lehetünk Elon Musk szerint

A SpaceX egyik vezető munkatársa a napokban azt nyilatkozta, hogy legénységük már a 2020-as évek vége előtt landolhat a vörös bolygón. A merész becslés azért is különleges, mert több mint tíz évvel meghaladja a NASA Mars-programjának kezdetét.


Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója egy videóinterjú keretei között osztotta meg a vállalat elképzeléseit. Terveik szerint még ebben az évtizedben emberek léphetnek a Mars felszínére. A cég által szabadalmazott, Starship nevű, újrafelhasználható rakétát vennék használatba a kutatáshoz és a lakhatáshoz szükséges eszközök eljuttatásához, a folyamatra pedig öt éven belül kerülhet sor, majd azt követően a személyzet is indulhat.

Ugyan a SpaceX még nem szállított embereket a Holdra, viszont a Nemzetközi Űrállomásra lassan megindulhatnak az első turistajáratok. Ez egy hatalmas újdonság lesz az űrkutatás történelmében, hiszen most először juthatnak ki a világűrbe hétköznapi személyek, hogy megtapasztalhassák azt a rutint, melynek egy kalandos és szokottól eltérő részéről egy korábbi cikkünkből is lehet informálódni.

Ehhez természetesen újszerű szabályozásokra is szükség van, például Kanadában olyan törvényt iktattak be az űrutazókra vonatkozóan, mely megtiltja nekik mások bántalmazását a világűrben. Erről, valamint az ehhez hasonló intézkedésekről egy korábbi írásunkban lehet részleteket olvasni.

Ami igazán érdekessé teszi a bejelentést, hogy a SpaceX sokkal korábbi időpontot tűzött ki, mint a NASA. Az ő becsléseik 2040-re mondják a Artemis legénységének Marsra érkezését. Tekintettel arra, hogy az űrügynökség munkálatai az utóbbi időben megrekedtek, így elképzelhető, hogy Musk cége a következő időben ténylegesen megelőzheti riválisát, de az is megtörténhet, hogy ugyanabba a számítási problémába ütköznek majd.

Ezzel szemben érdemes megjegyezni, hogy SpaceX rengeteg technológiát és felszerelést biztosít a NASA-nak, így a haladásuk valamilyen szinten közösen történik. Akár tetszik a Twittert felvásárló vállalkozónak, akár nem, a jövőben az űrkutatással foglalkozó vállalatok együttműködése sokkal szorosabb lesz, mint eddigiekben volt.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism