A Szahara sivatagból származó por narancssárga ködbe borítja a várost Athénban, Görögországban 2024. április 23-án

Így néz ki Athén, miután elnyelte a szaharai porvihar

A Szaharából befújt porfelhők kedden beborították Athént és más görög városokat.

A tisztviselők közlése szerint ez volt az egyik legsúlyosabb ilyen epizód, amely 2018 óta az országot sújtotta.

A görög hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a por koncentrációja csökkentheti a napfényt és a látási viszonyokat, a finom szennyező részecskék növekvő szintje pedig egészségügyi kockázatot jelenthet.

A napok óta tartó erős déli szelek után sárgás-narancsos köd borított be több régiót, korlátozva a látási viszonyokat, és a hatóságok légzési kockázatokra való figyelmeztetését váltotta ki.

Kostas Lagouvardos, az athéni obszervatórium időjárás kutatási igazgatója elmondta, hogy ez az egyik legsúlyosabb epizód a Szaharából származó por- és homokkoncentráció miatt 2018. március 21-22. óta, amikor a felhők különösen Kréta szigetét szállták meg.

Görögországba már március végén és április elején is betörtek a szaharai porfelhők, melyek Svájc és Dél-Franciaország egyes részeit is elnyomták.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a por koncentrációja csökkentheti a napfényt és a látási viszonyokat, miközben növeli a finom szennyező részecskék koncentrációját, ami kockázatot jelent az alapvetően egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára.

A Szahara évente 60-200 millió tonna ásványi port bocsát ki. Míg a legnagyobb részecskék gyorsan visszatérnek a Földre, a legkisebbek több ezer kilométert is képesek utazni, és akár egész Európát elérhetik.

A görög meteorológiai szolgálat szerint az égbolt szerdán kezd kitisztulni.

Az elmúlt napok erős déli szelei az ország déli részén is szokatlanul korai erdőtüzeket okoztak, a tűzoltóság kedd este közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen 25 erdőtűz tört ki országszerte.

Hozzátették, hogy három embert letartóztattak Párosz égei-tengeri üdülőszigeten véletlen bozóttűz gyújtás gyanújával hétfőn. Jelentős kár vagy sérülés nem keletkezett, a tüzet gyorsan megfékezték.

Egy másik tüzet, amely Krétán, egy haditengerészeti támaszpont közelében tört ki, kedden sikerült megfékezni.

(Guardian)

Nyitókép: Profimedia