A Hold

A Hold kitermelése csökkentheti a globális felmelegedés mértékét a Földön

A globális felmelegedés hatásai évről évre látványosabbak. A szakértők éppen ezért folyamatosan olyan terveken dolgoznak, melyek valamilyen formában segíthetnek a forróság csökkentésében. Nemrég egy olyan projekttel álltak elő, amiben a Holdból kibányászott port alkalmaznák egy hűsítő felhő létrehozásához.


A légkörünkben megmaradó szén-dioxid magas szintje miatt a Nap sugarai közül egyre kevesebb jut vissza az űrbe, így folyamatosan nő a bolygónk hőmérséklete. A visszafordíthatatlan károk elkerülése érdekében már számos módszert kidolgoztak, melyek kicsivel több időt adhat nekünk a káros gázkibocsátás elhagyására.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk egy olyan ötletről, mely szerint az űrügynökségek egy buborékszerű védőréteget juttatnának a Föld, illetve a Nap közé. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb ultraibolya sugárzás érne el minket, így a probléma megoldódna. Ez a módszer egyelőre további tervezést igényel.

Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Leghatásosabb eljárásnak eddig egy mesterségesen generált porfelhő ígérkezik a légkörünk peremén. Ez hatásait tekintve egyértelmű javulásokkal járna, viszont nem biztos, hogy más problémákat nem okozhat a jövőben. Szakértők véleménye szerint a kén-dioxid-részecskékből álló réteg a légkörbe kerülve talán az egyik katasztrófát a másikra cserélné.

A glob\u00e1lis felmeleged\u00e9s hat\u00e1sait illusztr\u00e1l\u00f3 k\u00e9p

Fotó: Shutterstock

Éppen ezért a kutatók további kísérleteket végeztek, így kidolgoztak egy másik alternatív eljárást. Meglátásaik alapján a Holdból bányászott por alkalmas lehet a feladatra. A szomszédos planétán kitermelt, majd onnan a Föld irányába bocsájtott por tökéletes védőréteg lehetne. Pozitívuma, hogy gyors lebomlása miatt probléma esetén is csupán pár órát kellene várni, mire az érintett terület visszatérne a normális állapotába.

Az első tervek szerint az űrben lebegő aszteroidákat alkalmazták volna a bányászásra, de a Hold egy sokkal kézenfekvőbb javaslatnak tűnik.

Bár az eljárással kapcsolatban még mindig vannak részletes megfigyeléseket igénylő részletek, szakértők szerint ez egy megfizethető és működőképes módszer lehet a jövőben.