Modern és fényűző hálószoba Tokióban

Elvinnéd a szállodából ezt a dolgot? Megmondjuk, szabad-e!

Mini sampon? Vihető. Törülköző? Semmiképp.


Az amerikai utazók mintegy 73 százaléka vallja be, hogy a szállodai piperecikkeket magával viszi a szállodao tartózkodás után. De mi a helyzet az olyan nagyobb dolgokkal, mint a köntösök vagy akár a szállodai szoba dekorációja? Mi az etikett arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem lehet ellopni a szállodákból?

„Az olyan piperecikkek, mint a szappan, a sampon és az eldobható papucsok nyugodtan elvihetők”

– mondja Mehmet Erdem, a Las Vegas-i University of Nevada szállodai műveletek és technológia docense.

Hozzáteszi, ne feledjük, hogy egyes szállodák jótékonysági szervezetekkel együttműködve újrahasznosítják ezeket a tárgyakat, ezért tájékozódjunk, hogy a szálláshelyünk részt vesz-e ilyen programokban, és ha igen, vegyük figyelembe azokat, akiknek valóban szükségük van ezekre a tárgyakra.

Mit nem szabad elvinni?

Az ágynemű, például a törölközők, lepedők és párnahuzatok mind tiltólistán vannak. Egyes vendégek tévesen feltételezik, hogy a szobájukban kapható könyvek és magazinok elvihetők, de gyakran nem. Emellett a hajszárító és a gőzölős vasaló azok közé a tárgyak közé tartozik, amelyekről ismert, hogy „véletlenül” elcsomagolják őket kijelentkezéskor.

Nem csak a piperecikkek és az ágyneműk szállodáinak kell aggódniuk az eltűnés miatt. Erdem elmondása szerint hallott arról, hogy a vendégek elutazás előtt eltávolították a szobákból a zuhanyfejeket, sőt az olasz márványcsempét is. Ezen nincs mit gondolkodni, egyértelműen lopásnak minősül, melyet a Fővárosi Rendőrség szóvivője is megerősített a Telegraphnak 2022-ben.

Volt már olyan eset, hogy egy szállodai vendég börtönbüntetést kapott lopásért, köztük egy nő is, aki három hónapot töltött a börtönben , mert ellopott két törölközőt a nigériai Transcorp Hilton Abuja szállodából.

Akár megvádolják, akár nem, az ilyen esetekért ki is tilthatják az illetőt a kedvenc szállodájából. Az NBC jelentése szerint sok szállodának van úgynevezett „no stay” adatbázisa azokról az emberekről, akiket már nem kíván vendégül látni, és ezt akár meg is oszthatja más szállodákkal.

Miért kell ilyen sokat foglalkozni ilyen apró tárgyak miatt? Mert mindez óriási költségekkel jár. Az American Hotel & Lodging Association szerint a lopások, még a kicsinyes fajták is, évente 100 millió dollárba kerülhetnek a szállodáknak.

Ezért ha legközelebb arra vágyunk, hogy egy szállodai szuvenírt hazavigyünk magunkkal, győződjünk meg arról, hogy valóban ingyenes.