egy nő naptejjel keni magát a strandon

Lehet, hogy te is elfelejted ezt a testrészedet a fényvédelemkor, pedig nem kellene

Észrevetted már, hogy a füleden a bőr szárazabb lett a szokásosnál? Ezzel messze nem vagy egyedül − sőt. De azon túl, hogy gyakori jelenség, miért is történik ez valójában?


Két bőrgyógyász szakorvos magyarázta el, milyen lehetséges okai lehetnek a fülön és a fül körül kialakuló száraz bőrnek, és mit tehetsz (és mit nem), hogy kezeld (a fényvédő nagy szerepet játszik), és mikor érdemes felkeresned az orvosodat.

Mi okozza a fülszárazságot? 

Általánosságban elmondható, hogy a fül száraz bőre általában valamilyen külső tényező vagy valamilyen alapbetegség következménye. Dr. Mary Sommerlad bőrgyógyász szakorvos elmondta, hogy négy fő oka lehet: gyulladás, irritáció, környezeti vagy öregedési okok.

A fület érintő gyulladásos okok közé tartozik az ekcéma, a pikkelysömör és a seborrhoeás dermatitis. Az irritációt okozhatja allergia, különösen az ékszerekben található fémekre vagy a fülbe helyezett gyógyszerekre.

De irritációt okozhat a túlzott tisztítás is, az öblítőszerek, például samponok nem megfelelő lemosása, a füllel érintkező, irritáló hatású hajápolási termékek.

Továbbá az olyan környezeti tényezők, mint a szél, a túlzott napsütés és az alacsony páratartalom kiszáríthatják a bőrt, és száraz érzetet hagynak maguk után. Ahogy öregszünk, a bőr szerkezetében bekövetkező változások miatt természetes módon csökken a bőr hidratált állapotának fenntartására való képességünk. De a száraz fül egyszerre több különböző tényező következménye is lehet. A tavaszi átmeneti időjárás kiválthatja a száraz füleket a páratartalom ingadozása miatt, amit súlyosbítanak a potenciális allergének, mint a pollenek, illetve a szabadban töltött több idő, ahol a nap és a szél tovább száríthatja a bőrt.

egy n\u0151 f\u00fcle ez\u00fcst \u00e9kszerekkel

Fotó: Unsplash

Dr. Ellie Rashid bőrgyógyász tanácsadó megjegyzi, hogy ezeket az állapotokat környezeti tényezők vagy a központi fűtés is kiválthatják és súlyosbíthatják:

A fül ekcéma egy gyakori ok, amely a tünetek széles skáláját eredményezi, beleértve az enyhe szárazságot és az enyhe viszketéstől a súlyos viszketésig, a bőr felhasadásáig és a fertőzésig. A fül ekcémája egy gyakori ok.

A szeborreás dermatitisz, amelyet egy ártalmatlan élesztőgombára adott túlreagálás vált ki a bőrön, hámló, sárgás bőrt eredményez, különösen a hallójáratban és a fülek mögött. A pikkelysömör, egy másik krónikus bőrbetegség, vörös, száraz, pikkelyes foltokat okozhat, amelyek a fülön is megjelenhetnek. A kontakt dermatitisz egy allergénnel, például ékszerekben lévő fémekkel vagy termékekben, például samponban vagy arclemosóban lévő allergénekkel való érintkezést követő ekcéma-szerű reakcióból eredhet.

​Mit kell tenned, ha száraz a füled?

Általánosságban elmondható, hogy túlzott, folyamatos és/vagy szokatlan szárazság esetén az első út a háziorvoshoz, vagy ha van, a bőrgyógyászhoz vezet. Ha a szárazság tartósan fennáll, vagy a fülön és környékén a bőr viszket, felrepedezik, akkor a legjobb, ha egészségügyi szakembertől kérünk tanácsot.

Általános szárazság esetén intuitív módon a hidratáló krém felvitele gyors megoldásnak tűnhet, de a fül rendszeres bőrápolási rutinjára nincs szükség − sőt, még több problémát okozhat. A fülünknek nagyszerű a vérellátása, és faggyúmirigyekben gazdag, így természetesen általában nincs szüksége további bőrápolásra.

Sőt, a hidratáló krémek alkalmazása felboríthatja a bőr mikrobiomjának kényes egyensúlyát, ami tovább rontja a szárazságot.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Shutterstock