Viszkető fejét vakaró női kéz

Nem is gondolnád soha, mi miatt viszket a fejbőröd

Számos oka lehet a viszkető fejbőrnek, az alábbiakban összeszedtük ezeket, valamint a bőrgyógyászok tanácsait az enyhüléssel kapcsolatban.

1. Korpásodás

Ha a fejbőrünk száraz és viszket, és fehér pelyheket látunk a hajunkon vagy a ruhánkon, akkor korpáról lehet szó.
Érdemes korpásodás elleni sampont, valamint fejbőr kezelések használatát igénybe venni.

2. Hajtermék okozta (allergiás) reakció

A viszkető, száraz és hámló fejbőr annak a jele is lehet, hogy jobban ki kell öblítenie a sampont a hajunkból. Ha viszket a fejbőrünk és kiütések jelentkeznek, akkor allergiás kontakt dermatitisz állhat fenn. Ez gyakori a hajukat festő emberek körében, mivel a festék egyik összetevője, a para-fenilén-diamin (PPD) okozhat ilyen problémát.

Természetesen, nemcsak a hajfesték, hanem a sampon, a kondicionáló vagy más olyan hajápoló termék is okozhat allergiás reakciót, amely a fejbőrünkhöz ér, ilyenkor általában a viszkető kiütések minden más bőrfelületen is jelentkeznek, amelyet a termék érint.

A viszketés megszüntetéséhez hagyjuk abba a reakciót kiváltó termék használatát.

3. Fejtetű

Ennek leggyakoribb tünete a viszkető fejbőr. Ha azt gyanítjuk, hogy fejtetű okozza a viszketést, kérjünk meg valakit, hogy alaposan vizsgálja meg a fejbőrünket és a hajunkat. Érdemes benedvesíteni a hajunkat, így könnyebb észrevenni a tetveket, melyek általában a fül mögötti haj, valamint a tarkó környékén telepednek meg.

A kifejlett tetvek világosbarna, szezámmagra emlékeztető, gyakran gyorsan mozgó tárgynak tűnnek, míg a lerakott peték sárgás-barnás színű, apró magvakhoz hasonlítanak, és úgy tűnik, hogy a fejbőrhöz közeli egyes hajszálakhoz ragasztódtak. Ha egy pete kikelt, a magszerű tárgy tiszta, átlátszó-szerű lesz.

A fejtetvek kezeléséhez külön, arra való termékeket használhatunk, melyet a gyógyszertárban vásárolhatunk meg.

4. Rühesség

A rühességet atkafertőzés okozza. Ha az atkák befészkelik magukat a fejbőrébe, erős viszketést okozhat a fejbőrön.

Kérjük szakember segítségét, hogy megállapítsa, tényleg rühesség áll-e fenn, abban az esetben speciális kezelésre lesz szükségünk.

5. Fejbőr gyűrűsféreg

A gomba által okozott fertőzés következtében vörös és erősen viszkető kiütések jelennek meg a fejbőrön, melynek kezeléséhez vényköteles gyógyszerekre van szükség.

6. Pikkelysömör

A pikkelysömörben szenvedők körülbelül 50%-ánál valamikor a fejbőrön is fellángol ez az állapot, vöröses foltok, korpaszerű hámlás, ezüstös-fehéres pikkelyek és száraz fejbőr formájában.

A fejbőr pikkelysömör kezelésére számos kezelés létezik, például a gyógykészítményes sampon vagy más, vény nélkül kapható kezelés.

7. Atópiás dermatitisz

A fejbőrünkön is kialakulhat ez az állapot, bőrpír és pikkelyek jelenhetnek meg rajta ilyenkor. Egyesek szerint ég a fejbőrük, és a fejbőr gyakran viszket.

Mivel a fejen lévő bőr különbözik a test más részein lévő bőrtől, a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk a kezelési terv elkészítéséhez.

8. Idegi probléma

Az intenzíven viszkető fejbőr kiütés vagy más bőrreakció jelei nélkül idegproblémára, például neuropátiára utalhat. A hegesedés károsíthatja az idegeket. Ha hajhullás miatt mélyen húzódó hegek keletkeztek, a hegek károsíthatták az idegeket, ez a károsodás pedig viszketést okozhat a fejbőrön. A probléma kezeléséhez itt is fontos bőrgyógyásszal konzultálnunk.

(American Academy of Dermatology)

Nyitókép: Shutterstock