Szérumot a hajára cseppentő nő

Száraz a fejbőröd? Ezek az okok állhatnak a háttérben

A száraz bőr a test bármely részén kellemetlen és viszketést okozhat, de a fejbőr különösen nehéz lehet. A száraz fejbőr kezelésére ma már számos lehetőség áll rendelkezésre, de először érdemes azonosítani, hogy mi okozza a problémát. Mutatjuk a lehetséges okokat.

1. Szulfátos sampon

A szulfátok megfosztják a hajat és a fejbőrt a mélytisztításhoz szükséges olajtól, és egy mosás után csikorgóan tiszta érzést hagynak. Általában attól függ, hogy milyen típusú szulfátot használunk és milyen gyakran, a hajtípus és a haj textúrája alapján.

A száraz fejbőr diagnosztizálásakor azonban sokszor a szulfátokat nevezik meg első számú bűnösként.Dr. Dustin Portela, amerikai bőrgyógyász szerint a szulfátok a samponokban található leggyakoribb irritáló anyagok közé tartoznak., ezért a természetesebb és hidratáló összetevőket tartalmazó samponokat javasolja.

2. Irritációt okozó termékek használata

Dr. Iris Rubin, amerikai bőrgyógyász azt mondja, a megfelelően összeállított hajápolási termékek segíthetnek a száraz fejbőr jeleinek javításában. Sok hajápoló termék tartalmaz olyan összetevőket és allergéneket, amelyek irritációt és gyulladást okozhatnak a fejbőrön, például illatanyagokat.

Ha nincs semmilyen ismert allergiánk vagy irritáló anyag, mégis fejbőrszárazságot tapasztalunk, az első teszt lehet, hogy szulfátmentes samponra és nem irritáló hajápolási programra vált, hátha az segít. Rubin emellett egy nyugtató fejbőrszérum beépítését ajánlja a hajápolási rutinba.

3. Túl forró zuhany

Bár nagyon jól eshet a forró zuhany, de a fejbőr és a haj már kevésbé élvezi valószínűleg. A sampon és a balzsam leöblítésekor használt forró víz száraz fejbőrt eredményezhet.

A hidegebb zuhanyzásnak számos előnye van, többek között segít megelőzni a fejbőr kiszáradását. Érdemes a hajmosás idejéere hidegebbre állítanunk a vizet.

4. Reakció a hajfestékre

A hajfesték irritációt okozhat a száraz fejbőrön, ennek oka a hajfestékben található leggyakoribb allergén a parafeniléndiamin (más néven PPD). Szerencsére Léteznek PP nélkül kifejlesztett hajfestékek és természetes alternatívák, amelyeknek nem feltétlenül vannak ugyanolyan negatív mellékhatásaik.

5. Környezeti tényezők

Az olyan környezeti tényezők, mint a hideg levegő és a napsütés, egyértelműen a száraz fejbőr hátterében állhatnak. A száraz fejbőrhöz hozzájáruló környezeti tényezőkre gyakran nincs ráhatásunk, de bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthetjük az extrém hideg és az UV-sugarak okozta károkat.

A hideg okozta károkat megelőzhetjük azzal, ha biztosítjuk, hogy a haj és a fejbőr teljesen száraz legyen, mielőtt zuhanyzás után elhagyjuk az otthonunkat, és sapkát viselünk, ha kint vagyunk a hidegben (különösen, ha esik az eső vagy havazik). A fejbőrt pedig ugyanolyan fontos megvédeni a napsugárzás okozta károsodástól, mint a test bármely más bőrfelületét, mivel annak kiszáradása mellett a bőrrák kockázata is fennáll.

6. Korpásodás

A száraz, viszkető fejbőr egyik leggyakoribb oka a korpásodás, más néven a seborrheás dermatitis. A korpásodás a bőrön lévő malassezia nevű élesztőgomba túlszaporodására adott gyulladásos reakció, magyarázza Rubin. A korpásodás viszketést, szárazságot és hámlást okozhat, ami arra késztethet, hogy kevesebbet mossunk hajat, mert attól tartunk, hogy a fejbőrünk kiszárad. Valójában éppen az ellenkezője van, a korpásodást súlyosbíthatja, ha nem mosunk elég gyakran hajat.

A korpásodás kezelésére általában gyógyszeres samponok szolgálnak, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a cink-pirition, hogy megcélozzák az élesztőgombát, de számos vény nélkül kapható termék is jó lehet. Érdemes először ezeket kipróbálnunk.

7. Gyulladásos bőrbetegségek

Ha a száraz fejbőr állapot hirtelen alakul ki, amely nem reagál az olyan egyszerű változtatásokra, mint a fentiekben vázoltak, az egy nagyobb probléma tünete lehet. Számos gyulladásos bőrbetegség vezethet száraz fejbőrhöz, például ekcéma vagy pikkelysömör. Utóbbi pikkelysömör gyakran érinti a fejbőrt, és szárazsághoz és hámláshoz vezet, ami összetéveszthető más viselkedési okokkal.

Ha tartós fejbőrszárazsággal, hámlással vagy viszketéssel küzdünk, forduljunk bőrgyógyászhoz szakértői véleményért. Míg sok száraz fejbőrre utaló ok otthon is kezelhető, mások megoldásához orvosi kezelésre vagy vényköteles kezelésekre lehet szükség.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock