Haját és fejbőrét a tükörben nézegető nő

Érzékeny fejbőrrel küzdesz? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Az érzékeny fejbőr bosszantó lehet, mivel gyakran olyan mellékhatásokkal jár, mint a viszketés, érzékenység és a bőr hámlása. Emellett az ok azonosítása is nehézkes lehet. Szerencsére számos dolgot tehetünk a fejbőr érzékenységének kezelésére és megelőzésére.

A fejbőr érzékenységét számos dolog okozhatja, a stressztől vagy a hormonális változásoktól a betegségekig vagy fertőzésekig. Fejbőrünk sok idegvégződést és véredényt tartalmaz. Amikor a mikrobiom kiegyensúlyozatlanná válik, akkor baj van.

Bár számos különböző tünet jelezheti a fejbőr érzékenységét, íme néhány a leggyakoribbak közül:

  • Stressz: hisztamin felszabadulását okozza, ami a fejbőr (és más bőr) viszketését okozhatja.
  • Leégés: meglepően gyakori, különösen a vékony hajú vagy alopeciás embereknél.A fejbőr leégése irritációt és érzékenységet okoz.
  • Fejbőrbetegségek: ha már korábban is fennálló fejbőr problémával küzdünk, mint korpásodás, seborrheás dermatitis, pikkelysömör, folliculitis vagy atópiás dermatitis (ekcéma), akkor valószínűleg már érzékenységet tapasztalunk. A korpásodás vagy a seborrhoeás dermatitis viszketést és irritációt okozhat; a pikkelysömörtől a fejbőr feszesnek és kényelmetlenül érzi magát; a folliculitis, a hajhagymák gyulladása érzékeny, fájdalmas és viszkető fejbőrt eredményezhet.
  • Allergiás reakciók: egy új hajtermékre adott allergiás reakció a fejbőr érzékenységét okozhatja. A hajfestékek vagy bármely más termék, amelyet közvetlenül a fejbőrre visznek fel, szintén érzékenységet okozhatnak.
  • Hormonális változások: sokan úgy találják, hogy fejbőrük érzékennyé válik a menstruációs ciklus során. Ez azért van, mert a hormonok ingadoznak. Bármilyen hormonális változás, beleértve a menopauza kezdetét, a terhességet vagy a szülés utáni időszakot, a fejbőr érzékenységét okozhatja a hormonális eltolódások miatt.
  • Szoros frizurák: tincseink napi kezelése hatással lesz fejbőrünk egészségére. Túl szorosan fogjuk össze a hajunkat vagy túl sokáig hordjuk magasra felkötve, esetleg erősen nehezített hajcsatokat használunk – ezek mind jó példák az érzékenységet okozó hajformázási tendenciákra.
  • Alvási pozitúrák: ha a fejünk vagy hajunk kényelmetlen helyzetben van alvás közben, az ébredéskor kellemetlen érzést vagy érzékenységet okozhat.
  • Autoimmun betegségek: a már meglévő autoimmun betegségek, mint például a hegesedő hajhullás, a cicatricial alopecia vagy az alopecia areata olyan érzékenységet okozhatnak, mint a hajhullás, gyulladás, bőrpír, hegesedés vagy bizsergés a fejbőrön. Néhány beteg jelentős viszketést vagy égést tapasztalhat a fejbőrén látható bőrelváltozások nélkül is.
  • Fertőzések vagy fejtetű: bármilyen fertőzés, beleértve a fejtetűt és a rühöt, minden bizonnyal viszketést és érzékenységet okoz, ahogy a gombás fertőzések is. A gyermekeknél gyakrabban előforduló ótvar, dermatomyositis vagy fejtetű a leggyakrabban észlelt fertőzések közé tartozik, amelyek olyan érzékenységet okoznak, mint a bőrpír, a hajhullás és az erős viszketés.

Az érzékeny fejbőr kezelése

Az érzékeny fejbőr otthoni kezelésére olyan hajápoló termékeket érdemes használni, melyek minimális hozzáadott tartósítószert, illatanyagot és szulfátokat tartalmaznak. Ezek a termékek segíthetnek megelőzni az irritációt, különösen az érzékeny bőr esetében. Ha hámlást vagy túlzott faggyút észlelünk, hasznos lehet egy ketokonazolt vagy cink-piritiont tartalmazó, vény nélkül kapható korpásodás elleni sampon.

Az enyhe és közepes fokú korpásodás ellen is segítenek az antimikrobiális termékek, a súlyosabb fejbőrbetegségek, például a pikkelysömör és a folliculitis esetén azonban általában vényköteles termékekre van szükség.

Ha a tünetek tartósak és jelentősen zavaróak, forduljunk orvoshoz. Ha a hajhullás bármilyen más tünetet (például általános irritációt, bőrpírt vagy gyulladást) is kísér, haladéktalanul keressünk fel egy bőrgyógyászt vagy trichológust.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock