A Szaturnusz

Mégis melyik bolygónak van a legtöbb holdja? A kutatók kiderítették!

Az új megfigyelések szerint a Szaturnusznak több mint 100 holdja van – ez a legtöbb a Naprendszerben található bolygók közül, és ezzel megelőzte régi riválisát, a Jupitert.


A legfrissebb adatok a Minor Planet Center Nemzetközi Csillagászati Uniójának kisbolygók dokumentálásával megbízott részlegétől származnak.

A New Scientist arról számolt be, hogy 28 új természetes holdra lettek figyelmesek, ez pedig azt jelenti, hogy a gyűrűs bolygónak összesen 117 „kísérője” van. Összehasonlításképpen a Jupiternek jelenleg 95 tudományosan is jóváhagyott holdja van.

Ez is érdekelhet: Mi rejlik a Szaturnusz titokzatos holdjának, a Titannak a légkörében?

Érdemes megjegyezni, hogy a Szaturnusz és a Jupiter a két legnagyobb tömegű bolygó a Naprendszerünkben, ami azt jelenti, hogy rendkívül nagy gravitációs vonzerőt gyakorolnak, amely képes az elhaladó űrsziklákat a pályájukra kényszeríteni.

Nem egyértelmű azonban, hogy milyen égitesteket lehet hivatalosan holdnak minősíteni. Ugyanis a méretét tekintve nincs szigorú definíció arra, hogy mitől lesz egy objektumból hold.

A Szaturnusz különösen érdekes példa erre, mivel híres arról, hogy körülötte egy grandiózus gyűrű kering, amely jég- és kőzetdarabok milliárdjaiból áll. Ezeket azonban egyelőre nem definiáljuk holdként.

Másodszor, a csillagászok folyamatosan új megfigyeléseket végeznek a bolygók körül keringő objektumokról, és jelenleg több száz holdjelölt kering a Jupiter és a Szaturnusz körül, amelyek megerősítésre várnak.

Így a legtöbb holddal rendelkező bolygó címe ide-oda ingadozik a két gigász között.

Forrás: IFL Science

Kép: NASA/Unsplash