A Jupiterről és a Szaturnuszról készített illusztráció

Végre megtudhatjuk! Ezért nincsenek a Jupiternek gyűrűi ​

Mivel a Jupiter és a Szaturnusz egymás szomszédságában helyezkednek el, valamint a felépítésük is hasonló, így jogos a kérdés, hogy a Jupiternek miért nincsenek gyűrűi. A válasz koránt sem olyan egyértelmű, mint azt elsőre hinnénk.


Mivel a Jupiter közelebb van hozzánk, mint a Szaturnusz, így valószínűleg sokkal láthatóbb és figyelemreméltóbb gyűrűi lehetnének, mint a társának. Ennek ellenére neki vékony, alig látható porgyűrűi vannak, melyek éppen csak akkor tűnnek fel halványan, amikor a Nap fénye visszaverődik róluk. Egy kutatás szerint azért nem alakult ki egy tényleges réteg a bolygó körül, mivel a holdjai lehetetlenné teszik azt.

„Régóta foglalkoztat, hogy a Jupiternek miért nincsenek csodálatosabb gyűrűi, amelyek a Szaturnuszét is megszégyenítenék. Ha a Jupiternek lennének, akkor még fényesebbnek tűnnének számunkra, mert a bolygó sokkal közelebb van, mint a Szaturnusz”

mondtaStephen Kane, asztrofizikus.

A kutatók szimulációkat végeztek annak megfejtésére, hogy a történelemben létezett-e tényleges gyűrű rendszere, vagy a jövőben elképzelhető-e egy ilyen jelenség kialakulása. Ehhez természetesen figyelembe vették a Jupiter keringési mozgását, valamint a négy legnagyobb holdjának, az úgynevezett Galilei-holdaknak — Ganümédész, Callisto, Io és Europa — a mozgását is.

A szakértők meglátásai alapján nem lehetnek a Jupiternek látványos gyűrűi a jövőben és nem is valószínű, hogy a történelemben valaha rendelkezett velük. A jelenlegi vékony gyűrűi többnyire az egyes holdjai által kidobott porból állnak, valamint a becsapódások következtében kidobott anyagokból. Ezzel szemben a Szaturnuszéi többnyire jégből tevődnek össze.

Bár sokan azt hihetnék, hogy az ilyen jelenségek ritkák, mégis nagyon gyakran képződnek hasonlók a Naprendszerünkben. A Neptunusznak és az Uránusznak szintén vékony gyűrűi vannak, valamint a bolygókon túl más égitestek is rendelkeznek ilyen ékszerekkel. Például a Chariklo nevű, 230 kilométer átmérőjű kis égitestnek is vannak gyűrűi, csak úgy, mint a Haumea törpebolygónak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert