A római Colosseum előtt szelfiző pár

Népszerű úti célok, ahol tilos szelfit készítenünk

A szelfi sokak életében meghatározó fontosságú, főleg a nyaralásokon, van azonban néhány úti cél, ahol a turisták komoly bajba kerülhetnek, ha képeket készítenek magukról.

A világ több top úti céljának számító helyen a turistáknak tilos szelfit készíteniük, és a szabályok megszegéséért akár komoly pénzbírság is járhat. Franciaországtól Spanyolországig vigyázni kell, mielőtt szelfit készítenénk.

Ma már természetesnek vesszük, hogy bárhol is vagyunk, készítünk egy szelfit, amit elküldhetünk a barátainknak és a családunknak, megoszthatunk a közösségi médiában, vagy egyszerűen csak megőrizhetjük magunknak emlékként.
Nehéz elképzelni, hogy a világ egyes turisztikai központjaiban valóban megtiltották, hogy bárki szelfit készítsen. Sok úti cél biztonsági okokból, például azért, mert Amerikában túl közel kerültek veszélyes állatokhoz, vagy mert Japánban áramütéstől tartanak, megtiltotta a látogatóknak, hogy képet készítsenek magukról.

Mutatjuk, hol tilos szelfizni a világban

Pamplonai bikafuttatás, Spanyolország

Bik\u00e1k \u00e9s emberek futnak az utc\u00e1n a San Fermin fesztiv\u00e1l alatt

Fotó: Shutterstock

A spanyolországi Pamplonában a világhírű Bikafuttatás fesztiválon tilos a szelfizés. A szabály azért van érvényben, hogy a turisták ne vállaljanak felesleges kockázatot, és ne menjenek túl közel a bikákhoz, ami nagyon veszélyes lehet. A tavalyi esemény után fél tucat turistát szállítottak kórházba sérülésekkel.

A bikával való szelfizésért 3000 eurós (több mint egymillió forint) bírság járhat, ami nem biztos, hogy megér egy szelfit.

Garoupe strand, Franciaország

A franciaorsz\u00e1gi Antibes-ben l\u00e9v\u0151 La Garoupe mag\u00e1nstrand

Fotó: Shutterstock

Egy dél-franciaországi strand megtiltotta a turistáknak, hogy szelfit készítsenek, hogy az emberek ne hencegjenek a nyaralásukkal. A Garoupe strand hatóságai azt szeretnék, ha a turisták inkább a pillanatban élveznék az életet, mintsem a közösségi médiában mutogatnák magukat.

Londoni Tower, Egyesült Királyság

A turistáknak tilos szelfit készíteniük a londoni Tower ékszerházában, ahol a koronaékszereket őrzik. Az ékszereket több mint 100 biztonsági kamera és őrök figyelik, így a kockázatos szelfiket készítő fotósokat valószínűleg azonnal elkapják.

New York-i állatkertek, Egyesült Államok

Gus, a jegesmedve eltakarja az arc\u00e1t, mik\u00f6zben szundik\u00e1l a Central Park \u00c1llatkertben

Fotó: NY Daily News Archive via Getty Images / Michael Albans

A New York-i állatkertekben, karneválokon és cirkuszokban számos szigorú szelfi szabály van érvényben. A turisták nem fotózkodhatnak a város nagymacskáival, miután a „tigrises szelfik” száma hatalmas mértékben megnőtt. A kaliforniai Tahoe-tónál is tilos a szelfizés, a környéken élő nagyszámú vadmedve miatt. A park tisztviselői aggódtak, hogy a turisták túl közel mennek a medvékhez egy-egy emlékkép elkészítésének reményében.

Mekkai zarándoklat, Szaúd-Arábia

Naplemente a Kaab\u00e1n\u00e1l a mekkai Haram mecsetben

Fotó: Shutterstock

Szaúd-Arábia kormánya megtiltotta, hogy az emberek szelfit készítsenek a mekkai zarándoklaton. A hatóságok úgy érezték, hogy a szelfik elveszik a helyszínen való imádkozáshoz szükséges nyugalmat.

Nyugat-Japán Vasúttársaság, Japán

A Nyugat-Japán Vasúttársaságnál az áramütéstől való félelem miatt betiltották a szelfibotos fotózást. A vállalat figyelmeztetést adott ki az ügyfeleknek a felsővezetékekből eredő áramütés veszélyére.

Több ország is figyelmeztetést adott ki a kockázatos szelfikészítéssel kapcsolatban, miután tragikus balesetekben turisták vesztették életüket a tökéletes fotó készítése közben.

2008 januárja és 2021 júliusa között mintegy 379 ember halt meg szelfizéssel kapcsolatos balesetben, átlagéletkoruk 23 év volt.

A turistáknak különösen óvatosnak kell lenniük a magasban és a sziklák peremén, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek.
Az utazóknak mindig be kell tartaniuk a szabályokat, ragaszkodniuk kell a szervezett útvonalakhoz, és figyelniük kell a figyelmeztető táblákra.

(Express)

Nyitókép: Shutterstock