Ebben az európai városban ciki szelfizni

Ebben az európai városban ciki szelfizni

A magánélet és a pillanatok megélése sokkal fontosabb.

Berlinben nem igazán szokás szelfit készíteni, olvasható a BBC Travel cikkében.

Nem újdonság, hogy a németek szélesebb körben nagyra értékelik a magánéletüket. A Hohenheimi Egyetem egy 2017-es, a magánélethez való hozzáállásról és annak megítéléséről szóló kutatása szerint a német polgárok meglehetősen ritkán adnak ki személyes adatokat.

Amikor pedig arról van szó, hogy a közösségi hálózatokon megosztanak magukról fényképeket, például egy szelfit az Instagramon, a kutatók szerint csak néhány német találta hasznosnak ezt a lépést. A legmagasabb arányt a legfiatalabb résztvevők körében találták (7%) a jelentés szerint.

„Németország azon országok közé tartozik, ahol az adatvédelmi aggályok érezhetően hangsúlyosabbak. A [korábbi] Kelet-Németországban [a hangsúlyos állami felügyelet] vezethetett ahhoz, hogy az emberek valamivel jobban aggódtak a magánélethez kapcsolódó kérdések miatt”

– mondta Philipp Masur, a 2017-es jelentés társszerzője és a Vrije Universiteit Amsterdam adjunktusa.

A berlini fal 1989-es leomlásáig Berlin a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) és a Németországi Szövetségi Köztársaság (NSZK, Nyugat-Németország) között állt. A berlini lakosok, csakúgy, mint az NDK más lakosai, az Állambiztonsági Minisztérium (Stasi) kiterjedt megfigyelésének voltak kitéve.

De miközben ez magyarázhatja az állami szereplők online magánélet iránti mai aggodalmát, vagy akár a nagyvállalatokkal szembeni tartós antikapitalista bizalmatlanságot, és azt, hogy mit csinálnak a platformjaikra feltöltött adatokkal -, a berlini nyilvános szelfikészítés kerülése mögött több ok is állhat.

Sok berlini lakos szerint a nem szelfizés kultúrája a híres klubszcéna révén alakult ki, amelynek megszentelt helyei igyekeznek fenntartani a titoktartás online levegőjét, és arra ösztönzik a résztvevőket, hogy élvezzék az adott pillanatot.

Számos berlini klubban táblákon figyelmeztetnek arra, hogy tilos a fotózás, sőt, van ahol vagy elveszik a mobiltelefonokat, vagy matricát kell tenni a kamera lencséjére.

Ezek a berlini klubok nemcsak a világ legjobb techno zenéjének adnak otthont, hanem abban is kiemelkedőnek számítanak, amit vendégeiknek nyújtanak: egy olyan hely, ahol az emberek felszabadultan viselkedhetnek.

A tiltás célja a vendégek védelme, valamint a klub hangulatának és koncepciójának védelme. Enélkül a legtöbb ember valószínűleg másképp viselkedne.

Nyitókép: Shutterstock