A Nemzetközi Űrállomás

Ez okozta a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó Szojuz-kapszula szivárgását​

A NASA felvételein hóplyheknek látszó mintában tűnt fel a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó Szojuz-kapszula hibája. Szakértők azóta kielemezték a meghibásodás okát, illetve arra is választ adtak, hogy mennyire befolyásolja ez a kint tartózkodó asztronauták munkáját, és hogy veszélyben vannak-e.

A Nemzetközi Űrállomás — ISS — fedélzetén jelenleg Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósok és Frank Rubio NASA-asztronauta mellett négy további személy is tartózkodik. Josh Cassada és Nicole Mann szintén a NASA legénységéhez tartoznak, Anna Kikina Oroszországból jött, míg az utolsó szakember, Koicsi Wakata pedig Japánból érkezett a küldetésére. Ők a SpaceX űrhajójának fedélzetén utaztak ki.

A tervek szerint az eredetileg az állomáson lévő háromfős legénység 2023 márciusában térne vissza a Földre. Ezt az elképzelést befolyásolhatja a Szojuz MS-22 kabin észlelt hibája, mégpedig, hogy a hűtőfolyadék szivárogni kezdett belőle. Emiatt többek között a hétfőre időzített űrsétát is halasztani kellett.

A meghibásodásra először az űrhajó diagnosztikai rendszerének figyelmeztető jelzésiből lettek figyelmesek. A berendezés egyértelműen nyomásesést jelzett a hűtőrendszerben. A Roszkozmosz orosz űrvállalat elmondása szerint az ISS minden rendszere normálisan működik azóta.

A Roszkoszmosz és a NASA szakemberei az eset után kiadtak egy nyilatkozatot, mely szerint a probléma miatt a fedélzeten tartózkodó űrhajósok és kozmonaták egyáltalán nem voltak kitéve veszélynek. Emellett azt is megjegyezték, hogy a két űrvállalat továbbra is együtt dolgozik az eset orvoslásán és a következő lépések meghatározásán.

A ScienceAlert cikkében így idézték Szergej Krikalev volt űrhajós nyilatkozatát, aki a Roszkoszmosz jelenleg futó űrprogramjának vezetője:

„A szivárgás oka egy mikrometeorit lehet, amely a radiátorba jutott. Lehetséges következmény lehet a fűtési rendszer megváltozása. Sem a Szojuz űrhajó, sem az (ISS) állomás telemetriai paramétereiben nem észleltek egyéb változásokat sem az orosz, sem az amerikai szegmensben.”

Amennyiben a Szojuz űrhajó nem lesz képes ellátni azt a feladatát, hogy hazajuttassa az űrhajósokat, akkor egy másik egységet kell majd indítani a cél érdekében.

Nyitókép: Shutterstock