Az emberiség egyik legismertebb történetének helyszíne – ezt érdemes tudni Szokotra szigetéről

Az emberiség egyik legismertebb történetének helyszíne – ezt érdemes tudni Szokotra szigetéről

A világ egyik legkülönlegesebb helye, Szokotra számos természeti kincset és történelmi rejtélyt hordoz magában, azonban a sziget kifejezetten nehéz napokat él át mostanság.


Szokotra nem messze Jementől és Szomáliától az Indiai-óceánon található az Ádeni-öböl torkolatánál.

A sziget híres a biológiai sokszínűségéről, mivel számos olyan élőlény található meg itt, amit sehol máshol nem láthatunk. Sőt, az UNESCO szerint Szokotra 825 növényfajának 37 százaléka, hüllőfajainak 90 százaléka és szárazföldi csigafajainak 95 százaléka sehol máshol nem fordul elő a világon.

Ez is érdekelhet: 6 trükk, amivel még könnyebb lesz az utazás

Mindezek közül a Sárkányvérfa a leghíresebb, amely neve onnan ered, hogy a törzséből vérszerű, vörös nedv folyik. A helyiek ezt a furcsaságot az emberiség egyik legismertebb történetéhez kötik.

A legendák szerint ugyanis Káin és Ábel Szokotrán születettek, miután szüleiket, Ádámot és Évát kizárták az Édenkertből.

A mondák szerint az első Sárkányvérfa akkor jött létre, amikor Káin elkövette a világtörténelem első gyilkosságát testvére, Ábel ellen: a monda szerint Ábel vére a talajba került, ez pedig lehetővé tette, hogy a fa ily módon növekedjen.

Ez a gyönyörű sziget napjainkban azonban igen nehéz időszakon megy keresztül, az utóbbi években ugyanis az Egyesült Arab Emírségek befolyása alá került, és katonai egységeket telepítettek ide a jemeni polgárháború megfékezése okán, ám a helyzet mindeddig nem javult.