Egy fekete lyukról készített illusztráció

Egy szörnyeteg fekete lyukat fedeztek fel a közelben — ezt teszi épp​

A fekete lyukak keresése legtöbbször bonyolult, hiszen a nem látható hullámhosszokat kell vizsgálni hozzá. Néha ez sem elég, akkor viszont csak a csillagok mozgásából következtethetnek a hollétükre. Ezzel a módszerrel most egy közeli szörnyetegre bukkantak, mely számos kutatási lehetőséget nyújt.


A felfedezést részletező tanulmány a Gaia Data Release 3 adatkiadványára támaszkodott. A felmérésekből találtak egy óriása szörnyeteg fekete lyukat, melynek tömege hozzávetőlegesen tizenkétszer akkora, mint a Napé, illetve körülbelül 1550 fényévre található a Földtől. Ezek a tulajdonságai lehetővé teszik a szakértők számára, hogy tovább elemezzék a jelenséget, általa pedig tanulmányozhatják a fizika törvényeinek érvényesülését a legszélsőségesebb körülmények között.

Emellett a galaxisok kialakulásának és fejlődésének megértésében is nagy segítséget nyújthat ez a felfedezés. Ami viszont a legtöbb kérdést veti fel, az a csillagjával való kapcsolata. Ahogy a szakértők megállapították, jelen esetben egy nem kölcsönhatásban lévő fekete lyukról van szó, vagyis nem von el semmilyen anyagot vagy energiát a kísérőcsillagjától.

„Még nem világos, hogy ezek a nem kölcsönható fekete lyukak hogyan befolyásolják a Tejútrendszer galaktikus dinamikáját. Ha sokan vannak, akkor hatással lehetnek galaxisunk kialakulására és belső dinamikájára. Olyan objektumokat kerestünk, amelyekről azt jelentették, hogy nagy kísérőtömegűek, de fényességük egyetlen látható csillagnak tulajdonítható. Így jó okunk van feltételezni, hogy a kísérő sötét"

— mondta Dr. Sukanya Chakrabarti a ScienceAlert cikkében.

Egy kis videós ismertető a fekete lyukak felfedezési módjairól: 

Utólagos vizsgálatok eredményei — melyek során a látható csillag sebességéből vonatkoztattak a fekete lyuk tulajdonságaira — alátámasztották, hogy valóban egy kettős rendszert találtak, ami egy nagy tömegű objektumból és a körülötte keringő csillagból áll.

Az egymással kölcsönhatásban lévő fekete lyukakat általában sokkal könnyebb megfigyelni, hiszen az energia- és anyagelvonás során a csillagból kinyert részecskék majdnem fénysebességre gyorsulnak, ezzel egy korong formálását követően röntgensugárzást bocsátanak ki. Ezt a jelet számos eszközzel könnyen észlelhetik, viszont jelen helyzetben kizárólag a látható csillag pályájára támaszkodhattak.

A tudósok azt is megosztották, hogy pontosan egy hosszú periódusú, 185 napos, azaz körülbelül féléves pályán keringő szörnyeteg fekete lyukat — monster black hole — látunk, mely meglehetősen messze helyezkedik el a kísérőjétől, viszont nem is közeledik hozzá.

A jelenlegi becslések szerint galaxisunkban nagyjából egymillió olyan csillag lehet, melynek masszív fekete lyuk kísérője van. Ezek tanulmányozása lehetővé teheti, hogy többet tudjunk meg a kettős rendszerek ezen csoportjáról és a fekete lyukak keletkezéséről.

Nyitókép: Shutterstock