
Lehet, hogy te is belefutsz ezekbe a gyakori hibákba kávéfőzéskor?
Egy jó csésze kávé elkészítése egyszerűnek tűnik, de vajon milyen gyakran van olyan íze, mint a helyi kávézóban? Valószínűleg ritkán. A jó hír az, hogy más kulináris törekvésekkel ellentétben a jó kávé elkészítése inkább a technikáról szól, mint a különböző drága eszközökről. Ha az alábbi gyakori hibákat elkerüljük, még finomabb kávét kapunk.
Hiba #1: Nem elég forró víz használata
Sok kereskedelmi csepegtetős kávéfőző (drip kávé) soha nem éri el a tökéletes kávéhoz szükséges ideális hőmérsékletet (ami 195 és 205 fok között van). Az ebben a tartományban lévő víz vonja ki a legtöbb ízt a kávébabokból. Váltsunk át a french press vagy pour-over, azaz jobban szabályozható átcsepegtetős módszerre (ehhez leginkább a Chemex vagy kerámia filter ajánlott), ahol az épphogy felforralt vizet az őrölt kávébabokra öntik, és három-négy percig áztatják őket benne.
Hiba #2: Régen őrölt babok használata
Előre őrölt babot vásárolni nem jó ötlet. Amint a kávébabokat őrlik, elkezdik kiadni árnyalt ízüket. Minél tovább várunk a főzéssel, annál inkább csökken az ízük. Őröljünk egész kávébabot a boltban, vagy mi magunk is megcsinálhatjuk otthon: Fektessünk be egy olcsó pengés őrlőbe vagy egy kávédarálóba a még finomabb őrlés érdekében.
Mikor és hogyan érdemes inni: Mennyire rossz üres gyomorra kávét inni? A válasz meglephet
Hiba #3: Hideg pohárba töltés
Fotó: Unsplash
Ha forró folyadékot töltünk egy alacsonyabb hőmérsékletű edénybe, az nem marad sokáig forró. Hosszabbítsuk meg a kortyolás örömét a csésze előzetes felmelegítésével. Csak öntsünk egy kis meleg vizet a csészébe, hagyjuk benne, amíg a kávé elkészül, és ürítsük ki, mielőtt megtöltjük kávéval.
Az is jó ötlet, hogy ha french press vagy pour-over kávéfőzőt forró vízzel öblítjük ki, mielőtt hozzáadnánk a kávészemeket.
Hiba #4: Nem pontos mérés
A nemrég pörkölt és gondosan őrölt babok szemmel történő kimérése a szűrőbe nem túl jó szokás. Az őrlemény kimérésével szabályozhatjuk a csésze erősségét. A jó ökölszabály az, hogy egy 10 deciliteres francia presszóhoz (standard méret) nyolc teáskanálnyi adagot használjunk. Ez merész és erőteljes kávét eredményez, de nem olyan erőset, mint az eszpresszó.
Hiba #5: Rossz vízminőség
Csábító a csapvíz használata, mert ingyen van, és könnyen hozzáférhető, de tényleg érezhető a különbség, ha szűrt vízre vagy palackozott forrásvízre váltunk. Ez azért van így, mert ezek a vizek nem tartalmaznak ásványi anyagokat és nem savasak.
Hiba #6: Régi zacc meghagyása a szűrőben
Ha csak alkalmanként iszunk kávét, győződjünk meg róla, hogy közvetlenül a kávéfőzés után eltávolítjuk a használt kávézaccot. Ha néhány napig a szűrőben marad, megpenészedhet, és a kávéfőzőt alaposan meg kell tisztítani, mielőtt újra használnánk.
Nyitókép: Unsplash