tini lányok és egy fiú pózolnak a kamerának

3 mondat, amit sose mondj a tini gyereked barátai előtt!

Egyetlen szülő sem éli túl a gyermeknevelést anélkül, hogy zavarba ne hozná párszor a kamasz gyermekét.


A tinédzserek alapvetően arra vannak „programozva”, hogy bármit mondanak vagy tesznek a szüleik, attól összerezzenek. De azért van különbség a kieséskor bekiabált „Szeretlek, kicsim!" felkiáltás, és aközött, ha valami olyat mondasz, ami komoly hatással lehet a gyereked önbecsülésére vagy fejlődésére. Ez utóbbival kapcsolatban a Pure Wow cikkének segítségével egy családterapeuta véleményét közöljük.

​1. Személyes kérdések a barátainak

Hacsak az adott baráttal nem töltöttél hosszabb időt a vacsoraasztalnál, nem segít a ház körül, vagy nem kér éppen tanácsot tőled, ne kérdezz, pláne ne olyanokat, mint hogy

Kicsim, hozzak neked tampont a boltból? És, kibékültetek már Bettivel?

Lehet, hogy azt hiszed, hogy segítőkész vagy, de a tinédzserek kiakadnak a személyes témáktól. Ők maguk akarnak rájönni a dolgokra, teret akarnak, függetlenséget. A személyes kérdések zavarba hozzák őket, ezért maradj mindig a biztonságos témáknál (pl. milyen tévéműsorokat szeret, vagy mit enne vacsorára)!

​2. Érettségi vagy teszteredmények

tin\u00e9dzserek \u00fclnek \u00e9s nevetnek

Fotó: Shutterstock

Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem szabad beszélni a tinédzsereddel a jegyeiről, de ez nem olyasmi, amit a társai előtt kell megvitatni. A tinik nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mennyire „okosak" vagy „buták". Bár mi felnőttek ezt sokszor nem látjuk, amikor elkezdünk a jegyekről beszélni, az egy potenciális összehasonlítást hoz magával. Tehát akár meg akarod dicsérni a gyerekedet, amiért jól sikerült neki az utolsó témazáró, akár arról akarsz beszélni, hogyan javíthatna a jegyein, inkább négyszemközt tedd!

​3. Problémák, amelyek a munkahelyen vagy a másik szülővel kapcsolatban merülnek fel

Éppen vacsorát készítesz a gyerekeknek, és miközben ők a saját napjukról beszélgetnek, a tiédről is megkérdeznek. Ám ez nem a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy a menedzsered miatt nyavalyogj, vagy a házastársadra panaszkodj. Meglepő, hogy hány szülő hozza fel mégis a személyes dolgait, hogy kapcsolatot teremtsen a tizenévesekkel.

A tinik még nem is képesek megérteni egy felnőtt nézőpontját olyan kérdésekben, mint a házasság vagy a karrier – ettől a szituációtól mindenki kínosan érzi magát. Inkább tereld a témát az ő érdeklődési köreikre!


Nyitókép: Shutterstock