Bolygókról készített illusztráció

Szuperföldekre bukkantak a szakértők egy közeli csillag peremén

A két új exobolygó a szuperföld kategóriába esik, hiszen nagyobbak, mint a Föld, ellenben kisebbek egy jégóriásnál. Különlegességük még, hogy egy közeli csillag peremén keringenek. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem alkalmasak az élet megteremtésére és fenntartására, viszont tanulmányozni lehet a fejlett légkörüket.


A sziklás exobolygók méretüket és tömegüket tekintve nagyon kicsik, így nagyon nehéz az észlelésük. A HD 260655 nevet viselő csillag körüli példányokat azért tudták észrevenni, mivel pályájuk során elhaladtak a csillag és a mi bolygónk között. A megtalálás után a szakértők kikutatták a rendszerből, hogy korábban jegyeztek-e már fel adatokat róluk.

Tudni illik, hogy amikor egy bolygószerű égitest kering egy csillag körül, akkor mindenképp egy gravitációs vonzás képződik közöttök. A csillag bármilyen apró változására felfigyelve a kutatók újabb jelenségekre bukkanhatnak és meg tudják állapítani, hogy milyenek lehetnek a felfedezés méretei.

Az egyik bolygó nagyjából 1,2-szer nagyobb és kétszer akkora tömegű, mint a Föld, társa pedig 1,5-ször nagyobb és háromszor nehezebb a mi planétánknál. Ezekből az adatokból kiindulva a tudósok megállapították, hogy mindkét esetben kőzetbolygóról van szó.

„A rendszer mindkét bolygóját a csillaguk fényessége miatt a légkör tanulmányozásának legjobb célpontjai között tartják számon. Van-e illékony anyagokban gazdag légkör ezek körül a bolygók körül? És vannak-e jelei víznek vagy szénalapú fajoknak? Ezek a bolygók fantasztikus kísérleti terepek ezekhez a kutatásokhoz."

— mondja Michelle Kunimoto, csillagász.

Sajnálatos módon túl közel tartózkodnak a fő csillagjukhoz, így — annak ellenére, hogy hűvösebb és halványabb is a Napnál — a forróság miatt nem alkalmasak az élet fenntartására. Ennek ellenére lehet olyan légkörük, amelyet a James Webb űrteleszkóp segítségével megérné tanulmányozni. A szerkezet egy fő célkitűzése az ilyen bolygók behatóbb tanulmányozása.

Az újonnan munkába állított távcső élettartamát tekintve a tudósoknak be kellett látni, hogy valószínűleg nem működik majd nagyon sokáig. Ennek oka a folyamatosan belecsapódó aszteroidatörmelékek. A legutóbbi ütközésről, a bekövetkezett károkról és a biztonsági tervekről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert