Egy fekete lyukról készített illusztráció

Csillagászok egy elszabadult szupermasszív fekete lyuk nyomaira bukkantak​

Egy kutatócsoport elemzései szerint egy elszabadult szupermasszív fekete lyuk száguld az intergalaktikus térben. A jelenséget kitúrhatták a galaxisából, így most céltalanul halad, közben pedig fényes nyomvonalat hagy hátra. Mi taszíthatta el ekkora távolságba és hogyan tudták észlelni?


A felfedezés nem egy eltervezett kutatás végeredménye. A szakértők más vizsgálatokat végeztek a Hubble segítségével. A munkálatok folyamán egy törpegalaxist figyeltek meg. A felvételeken egy fényes csíkot lehet látni, amely egyenesen egy szabálytalan galaxis középpontja felé mutat. A galaxisok középpontjából kilépő fénycsíkok ugyan nem ritkák, viszont ez a jelenség több szempontból is különbözik a korábbi felfedezésektől és a kutatók modelljeitől.

A kutatásért felelős csoport tagjai szerint egy elszabadul fekete lyuk nyomairól lehet szó, amit a gazda galaxisából kilöktek. Ilyen folyamatok a galaxisok összeolvadásából jöhetnek létre, amikor több szupermasszív fekete lyuk találkozik egymással. A feltételezett esemény úgy történhetett, hogy korábban két összeolvadó galaxis fekete lyukai összeolvadtak, majd egy harmadik csatlakozásánál a folyamatok kitaszították az egyiket.

Íme a folyamat, ami három szupermasszív fekete lyuk találkozásakor történhetett:

Későbbi kutatások igazolhatják majd ezt az elméletet. Ehhez erősebb műszerek kellenek majd, illetve más hasonló jelenségek nyomaira kell bukkanni. A tanulmány szerzői ezt mondták a további feladataikról:

„Az elmúlt ötven évben a témában írt kevés számú tanulmányra támaszkodva azt állítjuk, hogy a jellegzetesség egy elszabadult szupermasszív fekete lyuk nyomvonala. Ezen a területen további elméleti munkára lenne szükség, különösen azért, mert ezek a tanulmányok a hullámok kialakulásának különböző mechanizmusait javasolják.

A lökéseket modellező és a gravitációs hatásokat is figyelembe vevő hidrodinamikai szimulációk ezeket a kezdeti tanulmányokat egy önkonzisztens keretbe foglalhatják."

A kilökődött szupermasszív fekete lyukak létezésére már korábban is találtak bizonyítékokat. Ami többnyire közös bennük, hogy anyagfelhő veszi őket körül, ami nagy hőt és fényhatást okoz. Vannak azonban olyan jelenségek is, melyek egyáltalán nem mutatnak ilyen aktivitást, és csendben, láthatatlanul teszik a dolgokat. Ennek ellenére a nyomaik láthatók az intergalaktikus térben.

A szabadon kószáló fekete lyuk nyomának fénye 7,5 milliárd évet utazott a világegyetemen át, hogy a szakértők észrevegyék. Az eddigi adatok alapján a kilökődési folyamat hozzávetőlegesen 39 millió évvel ezelőtt történhetett, a lyuk pedig másodpercenként 1600 kilométeres sebességgel száguldhat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert