Dobó-Nagy Fanni és Jani-Téglásy Lili, a LIB Women's Store alapítói

Normalizálni kéne a szexhez való viszonyt, nem tabuként kezelni - az ország első női szexshopjában jártunk

2022 őszén nyílt meg Magyarország első női szexshopja, ahol szexbabák és női torzók helyett ízléses, kifejezetten az esztétikumra adó termékek várják a vásárlókat. A LIB Women's Store azonban jóval több, mint szexuális segédeszközöket áruló bolt: ugyanakkora hangsúlyt fektet a szexuális egészségre, a közösségépítésre vagy éppen a változókorba lépő nők esetleges problémáira.


Szexshop, közösségi tér, galéria

A Paulay Ede utcai LIB Women’s Store-ba belépve aligha gondolnánk elsőre, hogy szexshopban járunk. A polcon lazán egymás mellett sorakozó, sokszor inkább műalkotásnak, mintsem szexuális segédeszköznek tűnő termékeken kívül más nem árulkodik arról, hol is vagyunk. Az egyik sarokban egy magyar gyártású tantra fotel húzódik, de Dobó-Nagy Fanni és Jani-Téglásy Lili, a LIB Women’s Store alapítói szerint ezt a legtöbben nem ismerik fel, simán elmegy egy modern bútornak a nappalinkban.

Az alapítók kifejezett célja volt egy olyan légkör kialakítása, amelybe belépve a vásárlók nagy része nyitottan mer beszélni arról, mit keres, mire van igénye, valamint az esztétikus, minőségi termékek behozása a kínálatba.

Saját tapasztalataik alapján Dobó-Nagyot és Jani-Téglásyt az nyomasztotta leginkább a szexshopokban, hogy rengeteg mennyiségű termék van, és a túl nagy kínálat miatt nem könnyű megítélni, miből melyik a legjobb.

„Először Bécsben jártam szexshopban: gigantikus tér, nagyon sok cuccal. Az ott kiállított szexbabák és női torzók valahogy nem tudnak nem nevetségesek lenni. Sok és túlzó, amitől könnyen kifordulsz a boltból. Nagyon izgalmas világ ez, ha meg van szűrve. Mi a legjobbakat próbáltuk kiválasztani az adott termékekből a LIB Store-ban. Mivel előtte egyáltalán nem mozogtam ebben a közegben, nagy tanulás volt ez az egész számomra, mennyire széles a termékek palettája”

– mondja Jani-Téglásy.

Több mint szex

A kisebb választék ellenére is színes termékkínálat érhető el a boltban. A klasszikusabb, ismertebb szexuális segédeszközök mellett Dobó-Nagyék a szexuális egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A nyuszis vibrátorok, csiklóizgatók, magyar gyártású fehérneműk vagy éppen BDSM-kiegészítők mellett helyet kapott a különböző szexuális problémákra lehetséges megoldást kínáló dilátor szett, az Ohnut és az ismertebb Kegel-golyók is.

Dobó-Nagy úgy látja, hogy a szexuális egészséggel kapcsolatos termékeknél a kevésbé specifikus termékek, mint egy Kegel, nagyon népszerű, míg a specifikusabb, például a dilátor szett vagy az Ohnut iránti kereslet jóval kisebb.

Jani-Téglásy szerint egyrészt az emberek sokszor nem is tudják, hogy van megoldás a problémájukra, másrészt Dobó-Naggyal nyilván örülnek neki, ha minél kevesebbeknek kell egy dilátor szett, mert akkor remélhetőleg nem küszködnek az általa kezelendő problémával. Egy Kegel azonban megint más, mert akárcsak szinten tartás miatt is megveszik, akár már a fiatalabbak is, nem pedig feltétlenül azért, mert fizikai problémáik vannak, teszik hozzá.

Ohnut gy\u0171r\u0171k a f\u00e1jdalmas szex jav\u00edt\u00e1s\u00e1ra

Fotó: Sándor Berill Photography

Felszabadulni a tabuk alól

A kiállított termékeket ki lehet próbálni, erre a bolt alapítói kifejezetten bátorítják is a vásárlókat, hogy merjenek hozzányúlni, bekapcsolni, ne érezzék ezt, hogy el vannak zárva előlük a termékek, amit esetleg kínos elővetetni az eladóval. Dobó-Nagy és Jani-Téglásy pont ez alól a tabusítás alól akarják felszabadítani a boltjukba betérőket, hogy azok szabadon, jó érzéssel tudjanak szétnézni és igény szerint megnyílni az igényeikről vagy akár problémáikról.

„Normalizálni kéne a szexhez való viszonyt, nem tabuként kezelni, hanem ugyanúgy a hétköznapok részeként kezelni”

– mondja Dobó-Nagy arra a kérdésre, mi a LIB Store koncepciója.

Jani-Téglásy hozzáteszi, amennyire a hétköznapok része, annyira kellene beszélni is a szexről.

„Mindenhonnan ömlik a szexualitás, de magáról a szexről és az esetleges szexuális problémákról pedig egyáltalán nem beszélünk. Ez a kettősség egyre messzebb sodorja az embereket attól, hogy ki tudjanak igazodni az életük ezen területén. Mi ebben szeretnénk egyensúlyt találni.”
Nyuszi vibr\u00e1tor

Fotó: Sándor Berill Photography

Nem csak a húszéveseké a világ

A LIB Store megálmodóinak éppen emiatt nem titkolt célja a közösségépítés és az edukáció. A Dámia Szexuálterápiás Központ szakmai cikkek írásával segíti a munkájukat, ősszel pedig közösen szervezett workshopokat is tartanak majd az érdeklődőknek. Emellett a LIB-esek együttműködünk egy dúlával, és a nála dúla képzésben lévő résztvevőkkel, ahol az orgazmikus szülés és a test szülés utáni felfedezése áll a középpontban.

Ezekből a célkitűzésekből is jól látszik, hogy a LIB Store nem csak egy korosztály felé szeretne nyitni. Bár sokan a szexshopokat a fiatalabb korosztállyal kapcsolják össze, Dobó-Nagy és Jani-Téglásy eddigi tapasztalatai azt mutatják, pont a húszon évesek teszik ki a legkisebb százalékát a vásárlóknak, a fő közönség inkább 30 és 40-45 közötti, az utána következő korcsoport pedig az idősebbek, körülbelül 70 éves korig bezárólag.

Hogy ez miért lehet így, annak több oka is lehet Dobó-Nagyék szerint. Az egyik a termékek ára, a másik, hogy ennyi idősen még nem feltétlenül van valaki tisztában az igényeivel vagy éppen problémáival, ha azok nem egyértelműek, mondják.

Ez még a kísérletezés időszaka, és egy huszonéves lány nem feltétlenül magával kezdi azt, teszi hozzá Jani-Téglásy.

„Ez nem biztos, hogy jó. Mi ezt a részt is próbáljuk valahogy megszólítani, mivel fontos, hogy legyen egy testi önismereted ahhoz, hogy jó, egészséges kapcsolatot tudj kialakítani. Valószínűleg ez nem nálunk fog elkezdődni, vagy legalábbis nem nálunk kéne. Meglátjuk, hogy mennyire tudjuk ezt a falat áttörni.”

A LIB-esek kifejezetten örülnek annak, hogy egyre több idősebb vásárló keresi fel őket, annak ellenére, hogy szerintük nehezebb elérni őket és több prekoncepciójuk van a témában, pláne a magyaroknak.

„A külföldiek sokkal nyitottabbak, előbb jönnek be egy szexshopba, akárcsak nézelődni, míg a magyarok inkább célirányosan. Azt látjuk, hogy aki betér, az alapból nyitott arra, hogy szétnézzen, érdeklődő. Változó, ki mennyire nyílik meg nekünk, de az eddigi visszajelzések alapján jó érzés volt a vásárlóknak bejönnie hozzánk. Ez is volt a cél, igyekeztünk olyan környezetet teremteni, ahol biztonságban érezheti magát mindenki”

– mondja Jani-Téglásy.

A nők és a szex(shop)

Bármennyire nem kellene, hogy így legyen, ma Magyarországon szexshopot nyitni nőként, merész és feminista tettnek tűnik. Ha kritikát nem is, de Dobó-Nagy és Jani-Téglási sok furcsálló, döbbent visszajelzést kapott.

„Külső alapján egyikünkből sem néznék ki. Az emberek fejében él egy kép arról, milyen egy szexshop, hogy néznek ki az ott dolgozók – biztos choker nyakláncot és tűsarkút viselnek. Valamelyik nap a kisfiamért mentem a bölcsődébe, és szóba került, hogy két gyerek mellett dolgozom – már ez is megdöbbentette a szülőket – de amikor kiderült, hol, teljes csodálkozás látszott rajtuk. Alapvetően ezt a meglepettséget tapasztaltam a saját ismeretségei közegemben is, negatívumot szerencsére nem, legalábbis nekem nem merték mondani, ha ellenérzésük is volt ezzel kapcsolatban”

– meséli Jani-Téglásy.

A legtöbben azonban azt emelték ki, hogy a LIB Store és a mögötte lévő koncepció bátor, menő és hiánypótló.

„Aki nyitottabb erre, az nagyon örült, hogy végre nyílik egy ilyen hely.”

Nyitókép: Telegdi Félix