Tál chips-ből falatozó kezek

Ez az étrend nem sok jót tesz a memóriával és a tanulással

A memóriaproblémák részben felelősek lehetnek az elhízásért az ilyen étrendet fogyasztók körében.

A nyugati típusú étrend megakadályozza a kritikus memóriafunkciók megfelelő működését, derül ki egy tanulmányból. A nyugati típusú étrend jellemzően több vörös húst, egészségtelen ételeket és telített zsírokat, valamint kevesebb friss zöldséget, gabonafélét és tenger gyümölcseit fogyaszt.

Azok az emberek, akik rendszeresen egészségtelen ételeket fogyasztanak, lassabb tanulást és rosszabb memóriát mutattak ki. A memóriában okozott károkat az elhízás is okozhatja.

A vizsgálat során úgy tűnt, hogy a jellemzően nyugati típusú étrendet fogyasztó emberek nem „emlékeztek” arra, hogy jóllaktak. Még akkor is, ha éppen ettek, mindig készen álltak a nassolásra.

Dr. Tuki Attuquayefio, a tanulmány első szerzője elmondta, annak ellenére, hogy a kísérleti személyek jóllaktak, még mindig meg akarták enni az édes és zsíros gyorsételeket.

„Ami még érdekesebb volt, hogy ez a hatás szoros összefüggésben állt a tanulási és emlékezeti feladatban nyújtott teljesítményükkel, ami arra utal, hogy a hippokampuszon keresztül kapcsolat van a kettő között”

– magyarázta.

A hippokampusz az agy a tanulás és a memória szempontjából kritikus területe. Állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend problémákat okoz a hippokampusz memóriagátlásában.

A memóriagátlás az a képességünk, hogy a már nem hasznos emlékeket kizárjuk. Ha például nem vagyunk éhesek, nehezebben kellene az ételre gondolnunk.

A nyugati típusú étrend azonban ezzel kapcsolatban problémákat okoz, így az emberek még akkor is vonzódnak a csábító ételekhez, amikor éppen ettek, ez pedig egyfajta ördögi kört hoz létre.

Az egészségtelen táplálkozás rossz memóriához, ami pedig szintén egészségtelen táplálkozáshoz vezet.

Állatkísérletek is arra utalnak azonban, hogy ezek a memória- és tanulási problémák viszonylag gyorsan visszafordíthatók.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock