Egy kéz egy agyról készített képhez nyúl

A véletlenszerű zajstimuláció segíthet az embereknek jobban tanulni

Valaki teljes csendben szeret tanulni, mások viszont podcasteket, vagy zenét hallgatnak magolás közben. Egy új tanulmány bebizonyítja, hogy a jövőben ezeknél egy sokkal hatékonyabb módszer is rendelkezésünkre állhat. Szakértők szerint a véletlenszerű zajstimuláció javítja a tanulmányi eredményeket.


A véletlenszerű zaj azáltal támogatja a tanulást, hogy növeli az agy plaszticitását, vagyis az új információk befogadásának képességét. Ez lényegében azt jelenti, hogy ezek az impulzusok segítenek az agynak új utakat és megértési módokat találni friss ismeretek megszerzése közben.

Konkrétan egy viszonylag új technikáról, a transzkraniális véletlenszerű zajstimulációról (tRNS) van szó. Ez alatt elektródákat helyeznek az ember fejbőrére, majd gyenge elektromos áramot vezetnek át az agy bizonyos részein.

„A tanulásra gyakorolt hatás ígéretes. Felgyorsíthatja azt, és segíthet a neurológiai betegségekben szenvedőknek is. Tehát a tanulási nehézségekkel küzdő emberek használhatnák például a tanulási sebesség fokozására"

— mondja Onno van der Groen neurológus.

A most közzétett tanulmány nem tartalmaz új kutatásokat, hanem a korábbi eredményeket összegzi. Többek között olyan személyeken is tesztelték ezt a módszert, akiknek traumás agysérülés vagy agyvérzés során bekövetkezett látásproblémái voltak.

Összességében azt állapították meg, hogy a stimuláció valóban segít a tanulásban, valamint a kísérletek után is kiemelkedő marad az alanyok figyelmi szintje.

Egy kis videós ismertető a technológia hátterében álló tudományról: 

Negatívumként megjegyezték, hogy a tRNS nem tudja a végtelenségig szinten tartani az agyat, valamint vannak olyan emberek, akiknél nem képes változást elérni.

„Van egy esettanulmány, ahol egy szuper matematikus matematikai képességeit próbálták javítani. Nála ez nem volt nagy hatással a teljesítményére, feltehetően azért, mert már így is csúcsteljesítményt nyújtott ezen a területen. De használható lenne, ha valami újat tanulna"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A technológia nagy előnye, hogy használatához nincs szükség bonyolult laboratóriumi eszközökre. Éppen ezért a kutatók eltökélt célja, hogy egy olyan szerkezetet fejlesszenek ki, melyet az emberek saját maguktól tudnak kezelni és alkalmazni.

Nyitókép: Shutterstock