Egy galaxisról készített illusztráció

Egy egyedül keringő, távoli galaxis felfalhatta testvéreit — ezt tudjuk róla

Nem ritka, hogy néhány galaxis egymáshoz kötődve kering. Nemrég szakértők pont egy ilyen, távoli halmazra bukkantak. Ami viszont furcsa, hogy tulajdonsági ellenére úgy tűnik, csupán egy galaxis tartózkodik benne, ami feltehetően felemésztette társait nagyjából 9,2 milliárd évvel ezelőtt.


Az eddigi felmérések alapján a felfedezett galaxishalmazban hozzávetőlegesen 100 különálló egységnek kellene lennie. Ezek közül némelyik akár akkora is lehetne, mint a Tejútrendszer, ennek ellenére csupán egy nagy jelenség található ott. Az óriás galaxist a csillagászok 3C 297 számkóddal látták el. A felmérések arra utalnak, hogy évmilliárdokkal ezelőtt viszont rengeteg társa lehetett, míg végül egy tragikus eseménysorozatot követően egyedül maradt.

A 3C 297 nagy mennyiségű sugárzást bocsájt ki, hiszen egy aktív galaktikus magja van, amely egy szupermasszív fekete lyukat tartalmaz. Az abból az irányból érkező sugarak jellemzőiből a szakértők továbbra is olyan adatokra lettek figyelmesek, melyek több hasonló jelenség létezésére utaltak. Éppen ezért másfajta megfigyelésekre szánták el magukat, hogy kiderítsék, mi áll a szokatlan galaxishalmaz hátterében.

Mint kiderült, a felvételeken 19 galaxis látszik a 3C 297 közelében, ellenben ezek csak egy 2 dimenzióban felvázolt képen látszódnak szomszédosnak. Valójában nagyon messze keringenek egymástól és nem ugyanabba a térrészbe tartoznak.

Mindezek az eredmények végérvényesen arra mutatnak rá, hogy a 3C 297 egy óriási halmaz összeolvadásának eredménye. Vagyis a többi galaxis maradványai egyetlen objektumban egyesülnek.

Egy kis videós ismertető a galaxisok méreteiről: 

„Úgy gondoljuk, hogy a nagy galaxis gravitációs vonzása a kölcsönhatásokkal kombinálva túl erős volt, így a kisebbek összeolvadtak vele. Ezeknek a galaxisoknak a jelek szerint hiábavaló volt az ellenállásuk”

— magyarázza Juan Madrid, csillagász.

Ami még különlegesebbé teszi a felfedezést, hogy az összeolvadás sokkal régebben történt, mint más hasonló események. Korábban már találtak ilyen összeolvadt galaxisokat a csillagászok, viszont azok a folyamatok későbbi időpontokban történtek. A 3C 297 eseménye hozzávetőlegesen 4,6 milliárd évvel az ősrobbanás után következett be.

„Ez nem töri meg a kozmológiáról alkotott elképzeléseinket, de kezdi feszegetni a határait annak, hogy milyen gyorsan alakulhattak ki mind a galaxisok, mind a galaxishalmazok"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock