Egy ember kezei megkötözve egy telefon töltőkábelével

Ne zavarjanak! Valóban segít az értesítések némítása a telefonfüggőségen?

Laikusok és néhány szakember szerint is az a legnyilvánvalóbb megoldás a telefonfüggőség kezelésére, ha a beteg letiltja az értesítéseket. Ennek hála nem tudja, mikor kap új üzenetet, így nem nyúl egyből a készülék után. Valóban jó megoldás ez a módszer?


Egy korábbi kutatás során 138 iPhone-felhasználót kértek fel, hogy a Screen Time programmal négy napon keresztül figyeljék meg a telefonhasználatukat. Ennek köszönhetően a szakemberek objektív adatokat kaphattak arról, hogy az alanyok átlagosan mennyit használják a készüléküket, mennyi értesítést kapnak naponta, valamint, hogy milyen gyakorisággal nyitják meg a különböző alkalmazásokat.

Az eredmények meglepő módon azt sugallják, hogy az emberek valóban kevesebbszer nyúlnak a telefon után, amennyiben az teljesen le van némítva. Azt is meghatározták viszont, hogy a FoMo érzetét gyakran tapasztaló emberekre — amikor az illető attól fél, hogy ismerősei nélküle élnek át valami izgalmasat, vagy lemarad valamiről — fordítva hat az értesítések letiltása.

Az ő esetükben nagyobb félelmet vált ki az, hogy bármiről lemaradhatnak, így sokkal többször kapnak a készülék után. Egy új tanulmány pont ezt a nézőpontot vizsgálta, a kutatók szerint pedig a néma telefon által keltett bizonytalanság ironikus módon fokozhatja a késztetést — írja a Psychology Today.

Bár sok vizsgálat azt mutatta ki, hogy a csengőhang levétele kevesebb képernyőidővel jár, most már úgy tűnik, hogy a hangnak semmi köze a függőséghez.

Egy n\u0151 f\u00e1radtan a telefonj\u00e1t haszn\u00e1lja \u00e9jszaka

Fotó: Shutterstock

A kulcs inkább abban rejlik, hogy a hang — vagyis az értesítés — mögött bármilyen lehetőség vagy alkalom rejtőzhet, amiről sokan nem akarnak lemaradni. Mindezek értelmében ez a módszer nem jelent biztos javulást. A szakértők ehelyett három másik módszert javasolnak:

  • Azon értesítések kikapcsolása, amelyek nem annyira fontosak (például rendszerfrissítések);
  • Zárolt képernyőn érdemes megnézni az értesítéseket, mert úgy meg lehet győződni arról, hogy van-e valamilyen sürgős tartalmuk;
  • Okosóra használata, hogy egyből megtekinthető legyen minden üzenet tartalma válaszolási kényszer nélkül.

Nyitókép: Shutterstock