egy tinédzser lány telefonozik

Mit csináljunk, ha túl sokat telefonozik a gyerekünk?

Szülőként valószínűleg sokat foglalkozol azzal, hogy valahogy mederbe tereld gyermeked képernyőidejét. A tizenévesek esetében a szóban forgó képernyők általában a saját telefonjaik.


A Pew Research Center új tanulmánya rávilágít arra, hogy a tizenévesek és a szülők mit gondolnak a képernyőidővel kapcsolatban. Az adatokból az egyik reménykeltő tanulság az, hogy a tizenévesek és a szülők osztoznak a képernyők által az életünkben jelentett kihívásokról alkotott nézeteikben. Ráadásul a szakértők szerint az, amit a szülők a leginkább ellenőriznek − a saját telefonhasználatuk − erőteljesen befolyásolhatja a tizenévesek technológiához való viszonyát.

A Pew kutatói 1453 tizenévest és szüleiket kérdezték meg 2023 őszén.

​A tizenévesek véleménye saját képernyőhasználatukról

A tizenévesek jelentős része úgy érzi, hogy túl sok időt tölt a telefonján: harmincnyolc százalékuk gondolta így. Míg a csekély többség (51%) szerint éppen megfelelő mennyiségű időt töltenek a telefonjukkal, 74% azt mondta, hogy néha vagy gyakran boldognak érzi magát, amikor nincs nála a telefonja, és 72% azt mondta, hogy néha vagy gyakran békésnek érzi magát, amikor távol van a telefonjától.

Ugyanakkor 44% azt mondta, hogy néha vagy gyakran szorongónak érzi magát, amikor nincs nála a telefonja.

Amikor olyan dolgokról kérdezték őket, mint a hobbik és érdeklődési körök gyakorlása vagy a kreativitás, azt érzik, hogy „az okostelefonok megkönnyítik számukra, hogy ilyen dolgokat csináljanak". Amikor pedig olyan dolgokról kérdezték őket, mint a barátságok kialakítása vagy a jó szociális készségek elsajátítása, a vélemények már vegyesebbek voltak.

​Mit gondolnak a szülők a képernyőhasználatról?

egy tini fi\u00fa telefonozik az \u00e1gy\u00e1n fel\u00f3kve

Fotó: Shutterstock

A szülők többsége, 76%-a szerint a tizenévesek telefonhasználatának ellenőrzése fontos vagy elsődleges prioritás. A fiatalabb tizenévesek (13-14 évesek) szülei nagyobb valószínűséggel szabtak korlátokat a telefonhasználatnak. Összességében azonban a szülők megosztottak voltak abban, hogy miként kezeljék a tizenévesek képernyő előtt töltött idejét.

A megkérdezett szülők 47%-a mondta, hogy korlátozza a tizenévesek telefonhasználatát, de majdnem ugyanennyien (48%) mondták, hogy nem korlátozzák.

Ami a saját telefonhasználatukat illeti, a szülők majdnem fele (47%) arról számolt be, hogy túl sok időt tölt a telefonján.

​A képernyőidő kezelésében az egész családnak részt kell vennie

A szakértők azt szeretnék, ha a szülők a közös felelősségvállalás érzését vinnék a képernyőidővel kapcsolatos családi megbeszélésekbe.

Dr. Michael Rich gyermekorvos azt javasolja, hogy ahelyett, hogy a szülők kioktatnák a gyerekeiket, dolgozzanak velük együtt, hogy szabályok helyett közös „elvárásokat" találjanak ki a képernyőhasználattal kapcsolatban.

Ezek lehetnek olyan egyszerűek, mint az, hogy megállapodunk abban, hogy nem telefonálunk a vacsoraasztalnál. De ehhez a szülőknek is nyitottnak kell lenniük arra, hogy a gyerekeik emlékeztetik őket, hogy tegyék el a telefonjukat étkezéskor.

Rich kifejtette, hogy a legnagyobb aggodalom mindannyiunk számára az, amikor a képernyőhasználat „alapértelmezett viselkedéssé válik". Ekkor olyan időt vesz el, amire szükségünk van ahhoz, hogy másokkal kapcsolatot teremtsünk, nem is beszélve az unalom pillanatairól, amelyekből a kreativitásunk fakad.

Forrás: HuffPost Life

Nyitókép: Unsplash