aerial nature photography of green palms on seashore during daytime

Tíz nélkülözhetetlen dolog, ha járvány idején mész téli vakációra

Bár idén már sokkal biztonságosabban lehet utazni az oltásoknak köszönhetően, mint 2020-ban, de azért még mindig rengeteg szabályt kell betartani, hogy zökkenőmentesen induljon a vakáció. Íme a checklist!

Szinte hetente változnak a szabályok a nemzetközi be- és kiutazásokat illetően, ezek terén mindig legyünk naprakészek, még az utazás napján is enyhíthetnek vag szigoríthatnak. Jelenleg az omikron covid-variáns okoz fejtörést a kutatóknak, vakcina-készítőknek, virológusoknak és az országok turizmusért felelős vezetőinek. Hiába minden elővigyázatosság, oltási igazolások és tesztek, még így is könnyen terjednek az új vírusvariánsok, plusz még a delta is tombol a világ nagy részén. Ha szeretnél melegebb helyre pihenni, mindez ne tántorítson el a pihenéstől és kalandoktól, de sokkal több előkészületre lesz szükséged, mint a pandémia előtti időkben. Jó hír, hogy nem csak rajtad lesz maszk, ha a világot járod, hiszem szinte mindenhol kötelező már zárt helyen a szájat és orrot takaró szájmaszk, a többi szabály és feltétel azonban nem mindenhol egyöntetű, sőt, minden célországban más és más.– olvashatjuk a drive.hu cikkében.

A LISTA, AMIT MINDEN TÉLI UTAZÓNAK KI KELL PIPÁLNIA:

travel packing

Fotó: STIL on Unsplash

  • Vakcinaútlevél (ami a célországban és utazás alatt érintett országokban kell, az Európai Unióban elég a zöld útlevél, azon kívül más nemzetközi utakhoz angol nyelvű igazolás kell)
  • FFP2-es, vagy más néven N95 maszk (ebből jó sok, attól függően, hány napra megyünk, hányszor szállunk át repülővel stb.)
  • Sima, eldobható, 3 rétegű műtős maszk (ebből is sok) és textilmaszkok (a legjobb, ha van benne cserélhető szűrő) – gyerekméretben is!
  • Rapid-tesztek (antigén-tesztek nyálból vagy garatból vett mintához, a vércseppes antigén-tesztek kevésbé megbízhatóak)
  • Kis kiszerelésű kézfertőtlenítő folyadék vagy zselé
  • Nedves fertőtlenítő kendők (telefon, tablet, kijelzők, fogók, kilincsek fertőtlenítésére)
  • Rendszerezők (packing cube) a táskába, bőröndbe, hogy koszos kézzel ne nyúljunk fölöslegesen a tiszta ruhák közé
  • Bőrkímélő ragasztószalag, sebtapasz, hogy a maszkot rögzíteni tudjuk rendesen az arcunkhoz
  • Maszkrács vagy -kosár, hogy kényelmesebb legyen a hosszú ideig tartó maszkviselés. Ezt a rács formát ad a maszknak, eltartja a szájtól, így nem ragad a szánkba.
  • Újrahasznosítható és fertőtleníthető szilikon tasakok, amelyeket univerzális használatra találtak ki: tehetünk bele ételt, használt maszkokat, bármit.