Várandósság alatti, különböző ételek utáni sóvárgás - hasát fogó nő, édességgel teli tányérral

Megtalálhatták a terhesség utáni sóvárgást irányító agyterületet

Köztudott, hogy a várandósság alatt a legkülönbözőbb ételek utáni sóvároghat a kismama, de ez hogyan alakul ki? Egy új, egereken végzett kutatás azonosította az agy azon részét, amely a jelek szerint ezeket a késztetéseket irányítja, ami a jövőben segíthet abban, hogy az emberi terhességek a lehető legegészségesebbek legyenek.


Vemhes egereken végzett kísérletek során – akikről a kutatócsoport felfedezte, hogy várandósságuk alatt is vágyakoznak – a kutatók változásokat észleltek az agy jutalmazó áramköreiben, valamint az ízlelésért felelős agyi területeken, illetve az érzékszervi és motoros rendszerekben.

A mezolimbikus pályán belül, amely a dopamin találatok szállításáért és az agy jutalmazásáért felelős, a csapat magasabb dopaminszintet és a dopaminerg receptor D2R fokozott aktivitását azonosította a nucleus accumbens nevű régióban, amely az agy jutalmazási rendszerének része, írja a ScienceAlert.

„Ez a megállapítás arra utal, hogy a terhesség a D2R neuronokon keresztül a mezolimbikus neurális áramkörök teljes átrendeződését idézi elő. Ezek az idegsejtek és azok megváltozása lennének felelősek a sóvárgásért, mivel a terhesség alatt jellemző étkezési szorongás aktivitásuk blokkolása után megszűnt”

– mondta Roberta Haddad-Tóvolli, a spanyolországi August Pi i Sunyer Biomedikai Kutatóintézet neurobiológusa.

Bár ez a tanulmány kifejezetten egereket vizsgál, az egér- és az emberi agyban van elég közös pont ahhoz, hogy a tudósok elgondolkodjanak azon, vajon ugyanez a fajta átkábelezés történhet-e, amikor az emberi kismamák fagylaltra, csokoládéra, vagy bármilyen ételre vágynak.

Úgy gondolják, hogy a sóvárgás számos módon támogatja az embrionális növekedést, de vannak potenciális problémák is – ezen finom, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása potenciális hátrányokkal járhat a csecsemők és az anyák számára.

A kutatók a továbbiakban azoknak az egereknek az utódait vizsgálták, amelyeknek megengedték, hogy engedjenek az édes ételek iránti sóvárgásuknak, és különbséget figyeltek meg az anyagcserében és az idegi áramkörökben ebben a következő generációban.

„Ezek az eredmények megdöbbentőek... [az e területen végzett korábbi tanulmányok nagy része] annak elemzésére összpontosít, hogy az anya állandó szokásai - mint például az elhízás, az alultápláltság vagy a krónikus stressz - hogyan befolyásolják a csecsemő egészségét. Ez a tanulmány azonban azt jelzi, hogy a rövid ideig tartó, de visszatérő viselkedések, például a sóvárgás, elegendőek ahhoz, hogy növeljék az utódok pszichológiai és anyagcsere-érzékenységét”

– fogalmazott Marc Claret, a spanyolországi Barcelonai Egyetem neurobiológusa.

Az egér utódokon végzett utóvizsgálatok során a kutatók a súlygyarapodással, a szorongással és az étkezési zavarokkal kapcsolatos lehetséges problémákat azonosítottak. Azt még nem tudni, hogy mindez hogyan érvényesülne az emberre, de az előjelek nem jók.

A tanulmány mögött álló csapat reméli, hogy a kutatás hozzájárulhat a várandós anyáknak szóló táplálkozási irányelvekhez, biztosítva, hogy még ha időnként engednek is az ételek utáni sóvárgásnak, az általános étrend egészséges és jó maradjon az anya és a baba számára egyaránt.

A kutatók szerint egy olyan dolog esetében, mint a terhességi étvágytalanság – ahol nagyon sok anekdotikus bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy mi történik és miért – fontos, hogy a lehető legtöbb tudományos vizsgálatot végezzük el a kiváltó okokról.

„Számos mítosz és közhiedelem létezik ezekkel a sóvárgásokkal kapcsolatban, bár az ezeket kiváltó neuronális mechanizmusok nem széles körben ismertek"

– tette hozzá Claret.

Nyitókép: Shutterstock / Syda Productions