A Szaturnusz egyik holdja, a Titan

Mi rejlik a Szaturnusz titokzatos holdjának, a Titannak a légkörében?

A Szaturnusz egyik holdja — a Titan — minden társánál különlegesebb, hiszen egyedülálló módon saját légkörrel rendelkezik, melyben horrorisztikus köd takarja a felszínt. A James Webb űrteleszkópnak köszönhetően végre közelebbi képet kaphatunk az égitestről, mely előremozdíthatja a kutatásokat.


A Titan légkörét sűrű köd borítja, mely eddig ellehetetlenítette a hold kutatásait. Nem tudhatjuk például, hogy milyen ott a felszín, illetve egyelőre azt sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy miként fejlődött ki a légköre, hiszen ez a jelenség nagyon ritka a galaxisunkban.

A szakértők feltételezései szerint a Titant folyékony metánból és más szénhidrogénekból álló tavak, valamint folyók borítják. A horrorisztikus tájat a köd miatt beláthatatlan távolságok jellemezhetik, mindez pedig még rejtélyesebbé teszi a planéta kialakulásának módját.

Mivel a sűrű ködön a korábbi eszközök nem hatoltak át, így sok esély nem volt a további kutatásokra, egészen a James Webb űrteleszkóp beüzemeléséig. A szerkezethez szerelt infravörös kamerának köszönhetően — a Futurism cikkében leírtak alapján — két hatalmas metánfelhőt tudtak elkülöníteni az űrkutatók, ezáltal jobb belátást kaptak az idegen hold világába.

A megfigyelésnek hála bebizonyosodott, hogy a felhők a középső-északi féltekén alakulnak ki a Nap miatt történő felmelegedés következtében. Folytatásképp a szakértők a Keck Obszervatóriummal együttműködve azt is megállapították, hogy a vizsgált gőzrétegek két nap elteltével is ottmaradtak, ahol voltak, az alakjuk viszont megváltozott.

Imke de Pater — csillagász — így nyilatkozott a kutatás közleményében:

„Aggódtunk, hogy a felhők eltűnnek, amikor két nappal később a Keckkel megnéztük a Titant, de legnagyobb örömünkre ugyanott voltak, és úgy tűnt, mintha megváltozott volna az alakjuk.”

Az eredmények összességében segíthetnek a Titan éghajlatának pontosabb megismerésében, így az eddig vizsgálhatatlannak hitt égitest titkainak feltárásában.

Nyitókép: Shutterstock