
Ez az étrendkiegészítő nem hiányozhat a 60 felettiek konyhájából
A rostbevitel nemcsak az emésztés szempontjából fontos, hanem az agyműködésre is kedvezően hathat. Egy, a Nature Communications folyóiratban megjelent friss kutatás szerint a prebiotikus rostkiegészítők javíthatják a kognitív képességeket azáltal, hogy növelik a bélflórában található jótékony baktériumok, például a Bifidobacteriumok számát.
A kutatásban 36 ikerpárt vizsgáltak, akik már elmúltak 60 évesek. A páros egyik tagja naponta prebiotikus rostkiegészítőt (inulin és frukto-oligoszacharid) kapott, míg a másik placebót. 12 hét elteltével a rostot fogyasztók jobban teljesítettek a kognitív teszteken, kevesebb hibát vétettek a vizuális memóriafeladatokban, és jelentősen nőtt a jótékony baktériumok aránya a bélrendszerükben.
„Tudtuk, hogy a bélmikrobiom hatással lehet a kognitív képességekre, de meglepett bennünket, hogy egy ilyen egyszerű prebiotikum már 12 hét alatt is mérhető javulást hozott”
– mondja Mary Ni Lochlainn, a kutatás vezetője és a King’s College London klinikai előadója.
Ezt is olvasd el! 5 gyümölcs, amiben több a rost, mint a gabonafélékben
Bár a pontos működési mechanizmus még nem ismert, a kutatók a bél és az agy közötti kapcsolatot, az úgynevezett bél-agy tengelyt emelik ki. Ez az összeköttetés idegpályákon (mint például a bolygóideg), hormonokon, rövid láncú zsírsavakon és immun folyamatokon keresztül valósul meg. Ezáltal a prebiotikus rostok segíthetnek az emésztés javításában, csökkenthetik a puffadást, támogathatják a vércukorszintet, az inzulinérzékenységet, és hozzájárulhatnak a kalcium és vas felszívódásához, ami fontos a csontok egészségéhez.
Hogyan ehetekünk több prebiotikus rostot?
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Nina Olsen, a Metabolic RDs alapítója szerint napi 25–35 gramm rost bevitele ideális, ebből 10–20 gramm legyen prebiotikus rost. Fontos, hogy ezt fokozatosan növeljük, különben puffadás, székrekedés vagy hasi görcsök léphetnek fel.
„Úgy szoktam elmagyarázni a betegeimnek, mintha egy akváriumot gondoznánk. A probiotikumok a halak, a prebiotikumok pedig az eledelük. Ha túl sok ételt adsz, a víz megzavarosodik, a halak megbetegednek. Ha nem eteted őket rendesen, elpusztulnak.”
– mondta Olsen.
A prebiotikus rostokat legjobb természetes forrásokból bevinni, például banánból, fokhagymából, póréhagymából, spárgából vagy articsókából. Amennyiben kiegészítőre van szükség, az inulin, psyllium vagy akácia jó választás lehet – de itt is ügyeljünk a fokozatosságra, hogy elkerüljük a kellemetlen mellékhatásokat.
Borítókép: Shutterstock