Félbe-és kockára vágott friss mangó, kék háttér előtt

5 egészségügyi ok, amiért mangót kell fogyasztanunk

Ez a trópusi finomság tele van rostokkal, antioxidánsokkal, immunerősítő vitaminokkal és még rengeteg más előnnyel.

Akár turmixba keverve, akár önmagában fogyasztjuk, okosan tesszük, ha ezt a szuperélelmiszert mindenféle ételünkbe belecsempésszük. A mangó sokkal több, mint egy ízletes gyümölcs, tápanyagokban és egészségügyi előnyökben is rendkívül gazdag.

A mangó több mint 5000 évvel ezelőtt Indiából származik, és a mangómagok már i. e. 300-400-ban eljutottak a Közel-Keletre, Kelet-Afrikába és Dél-Amerikába. Ma az Egyesült Államokban fogyasztott mangó nagy részét Dél- és Közép-Amerikában, Mexikóban és Haitin termesztik. Bár csonthéjas gyümölcsnek tekintik, a mangó a kesudió és a pisztácia botanikai rokona. Mutatjuk az egészségügyi előnyeit:

1. Tele van rostokkal

A mangó, amely körülbelül 83 százalékban vízből áll, támogatja a bélrendszer egészségét és a rendszerességet. 16-17 dekagramm mangó a napi rostbevitel 7 százalékát tartalmazza. Ez a rost segít lassítani a cukor felszívódását, ami szabályozhatja a vércukorszintet. Azoknál a személyeknél, akik a napi ajánlott rostmennyiséget fogyasztják, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, a reflux, az elhízás és a magas vérnyomás kockázata.

2. Támogatja az immunrendszert

A mangó több mint 20 értékes tápanyagot tartalmaz, köztük a napi ajánlott C-vitamin-érték 50 százalékát és a napi A-vitamin-érték 35 százalékát. A C-vitamin nemcsak a szervezetet védi az oxidatív stressztől, hanem a bőrt is a nap károsodásától. Az A-vitamin segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében, elősegíti a növekedést és a fejlődést, és gyulladáscsökkentő, ami szükséges az erős immunválaszhoz.

3. Fokozza a szív egészségét

Kiterjedt tanulmányok bizonyítják, hogy amangóban található mangiferin nevű, erős antioxidáns hogyan hat a koleszterinszint, a trigliceridek és a szabad zsírsavak csökkentésére, valamint a szívszövet védelmére. A mangiferin az oxidatív stressz ellen is harcol, ami egészségesen tartja a sejteket. A rostok jelenléte tovább növeli ezeket a szívre gyakorolt egészséges előnyöket.

4. Védi a szemet

A trópusi gyümölcs ugyanis karotinoidokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szemkárosodást. A természetes karotinoidok bizonyítottan védik a szemet a kék fény okozta károsodástól. Két ilyen karotinoid, a lutein és a zeaxantin megtalálható a mangóban, és megfelelő mennyiségben fogyasztva segíthetnek megőrizni a szemünk egészségét, különösen, ha sok időt töltünk a képernyő előtt. A kék fény forrásai közé tartoznak a televíziók, az okostelefonok és a számítógépek.

5. Segít a cukorbetegség és a rák elleni küzdelemben

A mangó természetes módon tartalmaz mangiferint, amelyről kimutatták, hogy cukor- és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztás esetén a mangiferin segít csökkenteni a plazma glükóz- és trigliceridszintjét, valamint javítja a cukorbetegek veseműködését. Ez az antioxidáns segít a daganatok és a rákos sejtek növekedésének elfojtásában is, és különösen jótékonyan hat a tüdő-, vastagbél-, mell- és idegrendszeri rák megelőzésére.

(Real Simple)

Nyitókép: Shutterstock / Romix Image