​Svalbard globális magtároló

A világ legtitkosabb épületei, ahova soha nem léphetünk be

A világ legfontosabb épületei közül néhányat csak viszonylag kevés ember láthatott, ugyanis ezek szigorúan titkos épületek. Sok ilyen helyszín hírszerző ügynökségek főhadiszállásának ad otthont, több kilométernyi titkosított dokumentumot és kormányzati titkot őriznek falai között, vagy az értékes tartalmak védelme érdekében csak tudósok és kutatók számára maradnak hozzáférhetőek.


Az ügynökségek drasztikusan eltérő megközelítést alkalmaztak titkos helyszíneik összezsúfolására − egyeseket a nyilvánosság elől elrejtve, míg másokat a város égboltján kiemelve találunk. A világ legtitkosabb épületeinek története legalább annyira lenyűgöző, mint az, ami bennük zajlik. Nézzetek be velünk kicsit a falaik mögé!

​MI6 (London)

A Vauxhall Cross, a brit titkos hírszerző szolgálat (vagy MI6) hatalmas főhadiszállása a Temze déli partján, London Vauxhall negyedében található. A Sir Terry Farrell építész által tervezett és 1994-ben elkészült posztmodern komplexum háromrétegű ablakokkal, két vizesárokkal és földalatti részekkel rendelkezik. A Vauxhall Cross több James Bond-filmben is szerepelt, mint az MI6 00-as részlegének otthona. 2000-ben egy RPG-22-es páncéltörő rakéta támadás érte. Egy disszidens ír köztársasági csoport állt a támadás mögött, amely megrongált egy nyolcadik emeleti ablakot.

​CIA (Langley, Virginia, USA)

CIA

Fotó: Profimedia

A Virginia állambeli Langleyben található a Központi Hírszerző Ügynökség központja, amely Amerika egyik legtitkosabb tere. A komplexum, amelyet 1999-ben George Bush Hírszerzési Központnak neveztek át, két fő épületet, az eredeti és az új főhadiszállás épületét foglalja magába, 258 hektáros területen. Az eredeti székház épületét a Harrison és Abramovitz építésziroda tervezte, és 1961-ben készült el, míg az új székházat a Smith, Hinchman és Grylls Associates építésziroda fejezte be 1991-ben. Langley, ahogyan a köznyelvben gyakran nevezik, 1993-ban egy lövöldözés helyszíne volt, amelyben két alkalmazott meghalt, két másik pedig megsebesült, 2021-ben pedig egy fegyveres férfi megkísérelte megtámadni. A CIA Múzeum, amely nem látogatható nyilvánosan, titkosítás alól feloldott dokumentumokat, fegyvereket és kémfelszereléseket mutat be az ügynökség történetéből.

​Bundesnachrichtendienst (Berlin, Németország)

Fotó: Shutterstock

Németország szövetségi hírszerző szolgálata (BND) a világ legnagyobb hírszerző központján belül működik. A Kleihues + Kleihues építésziroda által tervezett monumentális, 1,23 milliárd dolláros berlini épület 64 hektáron terül el, és 20 000 tonna acél és 135 000 köbméter beton felhasználásával épült. Az építkezés 2008-ban kezdődött, és a BND-Zentrale hivatalosan 2019-ben nyitotta meg kapuit több éves késedelem után, többek között egy 2015-ös „Watergate” néven ismert incidens után, amelynek során tolvajok megrongálták a WC-ket, és árvíz miatt elárasztották.

​DGSE (Párizs)

DGSE

Fotó: Profimedia

Franciaország titkosszolgálatának, a Külső Biztonsági Főigazgatóságnak (DGSE) a párizsi 20. kerületben, a Boulevard Mortier-en található egykori Tourelles-laktanya ad otthont. A három épületből álló komplexum egy belső udvart vesz körül, amely az utcától el van kerítve. Az ügynökség nem sokkal a II. világháborút követően, Külső Dokumentációs és Kémelhárítási Szolgálat (SDECE) néven telepedett le itt, és 1982-ben hivatalosan DGSE-vé alakult. A komplexumot az 1924-es olimpiára épített vízi központ, a Piscine Georges-Vallerey közelsége miatt nevezték el Úszómedencének. Az ügynökség azt tervezi, hogy 2028-ban új helyre költözik Fort Neuf de Vincennes-ben.

​Vatikáni Apostoli Levéltár (Vatikánváros)

Vatik\u00e1ni Apostoli Lev\u00e9lt\u00e1r

Fotó: Profimedia

A korábban Vatikáni Titkos Levéltárként ismert Vatikáni Apostoli Levéltár a Cortile del Belvedere-ben található Vatikánvárosban. A Vatikáni Könyvtártól elkülönítve a levéltár a Szentszék kormányzati dokumentumait őrzi, és tartalma a pápa tulajdonát képezi. A 8. századtól a 20. századig terjedő iratokat több mint 52 mérföldnyi polcon tárolják, és a gyűjteményben megtalálható VIII. Henrik házasság érvénytelenítését kérő levele, Luther Márton 1521-es pápai kiátkozó bullája és Galilei perének átirata is. A több millió dokumentum egy részét a Vatikáni Múzeum Cortile della Pigna alatti kétemeletes bunkerben tárolják. A gyűjteménybe 1881-ig nem engedtek be kívülállókat, és ma is csak napi 60, előre jóváhagyott tudós léphet be.

​Svalbard globális magtároló (norvég szigetcsoport)

\u200bSvalbard glob\u00e1lis magt\u00e1rol\u00f3

Fotó: Profimedia

A tudomány egyik legtitkosabb helyszíne egyben az egyik legtávolabbi célpontja is. A Svalbard Global Seed Vault a Jeges-tengerben található norvég szigetcsoporton található, és a világ génbankjainak tartalékaként 1 214 827 vetőmagminta másolatát tárolja, hogy biztosítsa a világ élelmiszerellátásának biztonságát. A páncéltermet közel 400 láb mélyen a Plateau-hegységbe építették, és a permafroszt még áramkimaradás esetén is fagyasztva tartja a mintákat. A szerkezetbe csak engedéllyel rendelkező személyzet léphet be.

Forrás: Architectural Digest

Nyitókép: Shutterstock