Uszodában úszó férfi

Berlinben nem kell mostantól bikini felsőt viselnie a nőknek az uszodákban

A berlini nők a férfiakhoz hasonlóan topless is járhatnak majd a város nyilvános uszodáiban hamarosan – közölte csütörtökön a berlini tartományi kormány.


Az új fürdőzési szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki a felsőtestének eltakarása nélkül úszhasson, egy nő diszkriminációs panaszát követően születtek, akinek nem engedték meg, hogy topless úszhasson egy berlini uszodában.

A nő, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fordult az egyenlő bánásmódért, hogy követelje, a nők a férfiakhoz hasonlóan úszhassanak topless – közölte a berlini szenátus igazságügyi, sokszínűségi és diszkriminációellenes ügyekért felelős szerve írásos közleményében.

A panaszra és a hivatal bevonására reagálva a város nyilvános uszodáit üzemeltető Berliner Baederbetriebe úgy döntött, megváltoztatja öltözködési szabályait.

„Az ombudsmani hivatal nagyon üdvözli a Baederbetriebe döntését, mert az egyenlő jogokat teremt minden berlini számára, legyen az férfi, nő vagy nem bináris, és mert jogbiztonságot teremt a Baederbetriebe munkatársai számára is”

– mondta Doris Liebscher, az ombudsmani hivatal vezetője.

Korábban a berlini medencékben a mellüket felfedő nőket arra kérték, hogy takarják el magukat, vagy hagyják el a medencét, és néha megtiltották nekik, hogy visszatérjenek.

„Most fontos, hogy a rendeletet következetesen alkalmazzák, és ne kerüljön sor többé kitiltásra vagy házi tilalomra”

– fogalmazott Liebscher.

Az nem világos, hogy pontosan mikor fogják alkalmazni az új fürdőzési szabályokat.

(AP)

Nyitókép: Shutterstock