Leláncolt okostelefon fém kék háttéren - digitális detox koncepció

Ez a lenyűgöző sziget arra kéri a turistákat, hogy telefon nélkül érkezzenek

Igyekszik telefonmentes zónává válni.


A finn Ulko-Tammio szigete arra buzdítja az utazókat, hogy kapcsolják ki magukat a világból, méghozzá úgy, hogy telefonmentes úti céllá válnak.

„Arra bátorítjuk a látogatókat, hogy önként tegyék el a telefonjukat, és inkább a természetre összpontosítsanak, mint a telefonjukra”

– mondta Joel Heino, a finnországi Parks & Wildlife látogatómenedzsmentért felelős vezetője a Travel + Leisure-rel megosztott nyilatkozatában.

A Kotka-Hamina régióban, Hamina partjainál fekvő Ulko-Tammio egyike annak a mintegy 100 szigetnek, amelyek a 50 kilométer széles Eastern Gulf of Finland National Parkban találhatók.

„Ritka madarairól és növényeiről, valamint gyönyörű természetéről, sziklás partjairól ismert”

– olvasható a terület turisztikai honlapján.

Az egykori háborús határőrvidéki állomásként működő szigeten ma természetjáró ösvények, egy madártorony, egy barlang, amelyet a II. világháború idején óvóhelynek szántak, és két felújított ágyú található. A látogatók magánhajóval, komppal vagy vízi taxival juthatnak el Ulko-Tammióba, ahol sátrakban vagy faházakban tölthetik az éjszakát.

Az ötlet, hogy a területet telefonmentes zónává tegyék, a társadalom technológiafüggőségének hatásait látva született. A szervezők szerint a telefonozással töltött órák száma sokszor megugrik az utazások során, mivel egyre nagyobb az elvárás és a nyomás, hogy megosszuk a nyaralás pillanatait, ahelyett, hogy valóban élveznénk azokat.

„Az emberek nem arra valók, hogy állandóan a képernyőkre tapadjanak. Még egy rövid digitális böjt is hasznos lehet, javíthatja a közérzetünket, és segíthet enyhíteni a szorongás és a depresszió tüneteit”

– mondta Terhi Mustonen, a Sosped Alapítvány, egy jólléti szervezet pszichológusa és programvezetője.

Ulko-Tammio olyan területen fekszik, ahol teljes a telefonos lefedettség, amely technikailag nem kötelező. Az úti cél azonban reméli, hogy a kezdeményezés létrehozásával többen fogják a képernyőről a tájra irányítani a figyelmüket, hogy valóban átélhessék a nyaralás élményét és valóban a pillanatnak élhessenek.

„ Arra szeretnénk ösztönözni a nyaralókat, hogy kapcsolják ki az okoseszközeiket, álljanak meg és élvezzék valóban a szigeteket”

– mondta Mats Selin, a Visit Kotka-Hamina csapatának tagja egy nyilatkozatban.

A nagyobb cél az, hogy az utazók ezt a mentalitást vigyék tovább az egész régióra, és végül minden utazásukra.

Nyitókép: Shutterstock