Egy egyiptomi istenség szobra

Megoldódott a Tutanhamon körüli egyik legfurcsább egyiptomi rejtély​

Tutanhamon fáraó múmiája mellé egy aranymarkolatú tőrt temettek, melynek pengéje egy nem evilági anyagból készült. A kutatók mai napig nem tudták megállapítani az eredetét, most viszont — a modern technológia segítségével — pont kerülhet a rejtély végére.


Az eszközön végzett elemzést nagyfelbontású fényképezéssel és röntgensugarakkal végezték. Ennek köszönhetően megtudták, milyen meteor szolgálhatott alapanyagként, valamint azt is, hogyan kerülhetett az ősi uralkodó tulajdonába a fegyver.

A pengén egy úgynevezett Widmanstätten-mintázatot figyeltek meg, ami a vasmeteoritok leggyakoribb típusára jellemző. A jel megmaradásház bizonyos hőmérsékletre volt szükség a kovácsolásnál — 950 Celsius-fok —, mivel annál erősebb hevítés kisimította volna a felületet. Ezt az elképzelést támasztják még alá a fekete foltok, valamint a belső részen feltűnő repedés is, melyek a meteor bizonyos tulajdonságai miatt alakultak ki.

A markolat égköveit valószínűleg mészgipsszel rögzítették, ez a technika viszont még nem volt jellemző az akkori egyiptomi társadalomban. Ebből következik a felvetés, mely szerint a tőrt egy idegen közösség készíthette.

Tutanhamon f\u00e1ra\u00f3 t\u0151rje

Fotó. T. Matsui et al., Meteoritics & Planetary Science 2022

A ScienceAlert cikkében a kutatók rámutatnak arra, hogy bizonyos írásos emlékek beszámolnak egy vastőrről, amelyet Tutanhamon egyik felmenőjének adták ajándékba:

„Az arany markolat a tőr külföldi eredetére utal. Valószínűleg az anatóliai Mitanniból származik, ezt pedig az egyik amarnai levél is sugallja, amely szerint egy arany markolatú vastőrt ajándékozott Mitanni királya III. Amenhotepnek, Tutanhamon nagyapjának."

Hasonló felvetések már korábbi vizsgálatok során is felmerültek, most viszont egyértelmű bizonyítékok születtek. Hogy a tőr valóban egy generációkon átívelő örökség-e, arról további kutatásokat szükséges végezni.


Nyitókép: Unsplash/Color Crescent