Tűz.

A szakértők szerint az európai ember sokkal hamarabb használta a tüzet, mint gondolták

A Skóciában található Heriot-Watt Egyetem kutatói szerint az emberek legalább 50 000 évvel korábban kezdték el irányítani és használni a tüzet, mint azt eddig gondolták.


A Scientific Reports című folyóiratban megjelent vizsgálatban a tudósok számos bizonyítékot mutattak fel arra vonatkozóan, hogy az európai emberek már legalább 250 000 évvel ezelőtt is használtak tüzet olyan tevékenységekhez, mint a főzés, a fűtés és a védekezés.

Azonban a korábbi bizonyítékok arra utaltak, hogy az emberek ennél jóval később, körülbelül 200 000 évvel ezelőtt már alkalmazták a tüzet Európában.

A Heriot-Watt School of Energy, Geoscience, Infrastructure and Society kutatócsoportja speciális kémiai módszerekkel azonosította a hiányos égés molekuláit a Madrid közelében található Valdocarros II régészeti lelőhelyen.

Ez is érdekelhet: Évente 30 nappal több erdő éghet le klímavédelmi intézkedések nélkül

Dr. Clayton Magill, a skót egyetem docense így fogalmazott:

Határozott bizonyítékot találtunk arra, hogy dolgokat égettek el, és ezek a maradványok egy mintázatba rendeződtek, ami arra utal, hogy az ember volt az, aki a tüzet okozta és irányította.

A szakember emellett kifejtette, hogy az elszenesedett maradványok kémiai profilja is arra utal, hogy őseink bizonyos tűzifafajtákat az égési tulajdonságaik, például a hő és a füstmentesség szempontjából szelektálták.

A projekt következő fázisában a kutatócsoport a tűzrakóhelyek közelében talált kőeszközöket fogja tanulmányozni.

Fontos kiemelni, hogy világviszonylatban az ember által irányított tűzre vonatkozó legrégebbi egyértelmű bizonyíték Kelet-Afrikában található – eszerint az ősemberek körülbelül 1,5 millió évvel ezelőtt alkalmazhatták először a tüzet.

Forrás: Phys.org

Kép: Shutterstock