Egy nő gondolkodik a hűtőszekrénye előtt

Teljesen új berendezést találtak fel a dolgok fűtésére és hűtésére​ — ez a jövő

A jelenlegi hűtőrendszerek hasznosak és hatékonyak, viszont olyan gázokat használnak, melyek nem környezetbarátok. Egy jobb módszer előállítására már régóta folynak a kísérletek. Tudósok most előálltak egy új berendezéssel, mely hűtésre és fűtésre is tökéletesen alkalmas lehet.


Szerencsére nem az az egyetlen módszer, amiket jelenleg alkalmaznak a hűtőszekrényekhez. Azoknál olyan — nem környezetbarát — gázokat használnak, melyek tágulás közben lehűtik a rendelkezésre álló teret. Egy amerikai laboratórium kutatói ezzel szemben egy olyan technológiát fejlesztettek ki, mely az anyag fázisváltásánál felszabaduló hatásokat használja ki.

Példaképp vegyünk egy jégtömböt, amit melegebb környezetbe helyezünk. A jég látványosan olvadni kezd, amit viszont nem lehet látni, az az, hogy a teret lehűti a meleg felvétele közben. A jég olvadásra kényszerítésének egyik módja, ha néhány töltött részecskét, azaz iont adunk hozzá.

Pontosan ezt a módszert alkalmazzák télen az utak sózásakor is. A ScienceAlert cikkében így idézték az egyik kutató szavait:

„Senki sem fejlesztett ki sikeresen olyan alternatív megoldást, amely hidegen tartja a dolgokat, hatékonyan működik, biztonságos, és nem károsítja a környezetet. Úgy gondoljuk, hogy ebben megvan a lehetőség, hogy mindezeket a célokat teljesítse, amennyiben megfelelően megvalósítják.”
Egy nyitott h\u0171t\u0151szekr\u00e9ny a s\u00f6t\u00e9t konyh\u00e1ban

Fotó: Unsplash/nrd

Az elmélet tesztelései során modelleket készítették. Arra akartak rájönni, hogy ez a módszer valóban képes-e felvenni a versenyt a ma forgalomban lévő technológiákkal. Az új berendezésben az állandóan átfolyó áram mozgatná az ionokat, eltolva ezzel az anyag olvadáspontját.

A kísérletek bebizonyították, hogy minden szempontból ígéretesnek tűnik a módszer, néhány szempontból pedig még az elvárt teljesítményt is meghaladja.

A munkálatok következő része, hogy a technológiát kiemeljék a laboratóriumi környezetből a mindennapi életbe. A gyakorlati alkalmazásban a termékek már forgalomba is kerülhetnek és gond nélkül méretezhetik majd őket a gyártók. Amennyiben a kutatók sikerrel járnak, akkor a találmányuk nem csak a dolgok hűtésére, de a felmelegítésükre is alkalmas lehet.

Nyitókép: Shutterstock