Egy csillagos égről készített fotó

Lehet, teljesen téves volt, amit az univerzumról eddig gondoltunk

Egy új tanulmány azt bizonyítja, hogy az emberiség minden kozmológiával kapcsolatos információja hibás. Az adatokat és az ezzel kapcsolatos következményeket nem sokan értik, ellenben az alábbi cikkünkbe összeszedtük a szükséges információkat.


Subir Sarkar, az Oxfordi Egyetem professzorának kutatása bizonyítékokkal támasztja alá azt a gondolatot, hogy a világegyetem szemlélete ferdébb, mint azt eddig hittük. Ennek kihatása lehet minden korábbi elméletre, valamint arra is, milyen a természetről alkotott alapvető elképzelés.

Mindezek értelmében megkérdőjelezhető, hogy a világegyetem ténylegesen tágul-e.

„Nagyon irigylésre méltó helyzetben vagyunk, mivel a legtöbb kollégánk hallani sem akar erről"

— mondta a tanulmány szerzője.

Van egy elképzelés, mely szerint a kozmosz nagyjából ugyanúgy néz ki minden szempontból az összes részén. Ezt kozmológiai elvnek nevezik, ami már az 1500-as évek óta alapjául szolgál a fizikának és más tudományágaknak is. Sarkar vizsgálatai szerint viszont a Tejútrendszer mozgásban van a tágabb téren belül. Ez az aprónak tűnő változás többek között akadályozza más univerzumok tulajdonságainak pontos megértését, valamint a tanulmányozásukat.

A galaxisokról nem tudni pontosan, milyen távolságban vannak egymástól, ez pedig valamilyen szinten teret enged a találgatásoknak. Példának azt a hasonlatot hozták fel, hogy amikor az állatcsorda egyik egyede lelassít, akkor egy külső szemlélő számára úgy fest, mintha előrefutnának a társai. Ennek értelmében lehetséges, hogy mi csak kívülről, lassabban haladva látjuk úgy, mintha a világmindenség állandóan tágulna.

Nem ez az első tanulmány, amely megcáfolná a kozmoszról kreált jelenlegi modellt. 2020-ban egy kutatás például arról sorakoztatott fel adatokat, hogy az univerzum akkora sebességgel tágul, hogy a jelenlegi ábrába nem illenek bele az annak megfelelő fizikai törvények, 2021-ben pedig olyan óriási galaxisvonalat találtak, mely szintén felrúgta a szabályokat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism