Miért ne tedd soha az útleveledet a kézipoggyászodba?

Miért ne tedd soha az útleveledet a kézipoggyászodba?

Egy rövidke emlékeztető, hogy az útlevelünket miért tartsuk mindig magunknál az utazások során.


A turistajáratok jelentős részére kézipoggyászt is magunkkal vihetünk, azonban néhány esetben előfordulhat, hogy a kisebb táskákat is le kell adnunk.

Ilyen esetben a táskát már eleve a végső célállomás címkéjével látják el, és a poggyászkiadásig nem kapjuk meg az útlevelet. Ez egy Budapest-Róma repülés során nem feltétlenül jelent tragédiát – bár akkor is érdemes kerülni ezt a szituációt –, de egy Európán kívüli országba való út során már problémás lehet, mivel a határellenőrzéseknél nem biztos, hogy nálunk lesz az útlevelelünk, anélkül pedig nem engednek be az országba.

Ha véletlenül a kapun adod fel a táskádat, és benne van az útleveled, a legjobb, amit tehetsz, ha a légitársaság ügyfélszolgálatának munkatársához fordulsz azon a helyen, ahová a gép érkezett, és tájékoztatod őket a történtekről

– nyilatkozta Dan Bubb, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora és egykori pilóta a Travel + Leisure-nak.

Bizonyos esetekben a reptéri személyzet képes lehet megtalálni a táskát, és elhozni azt, hogy befejezhessék az ellenőrzési procedúrát. Ettől függetlenül az is előfordulhat, hogy a reptéri személyzet semmit sem tud tenni.

De megtörténeht az is, hogy felvesszük a kapcsolatot a célállomáson található magyar nagykövetséggel, és bizakodunk, hogy a helyi képviselet tud megoldást keríteni a problémára. Mindezeket a nehézségeket azonban könnyen elkerülhetjük, ha az utazás során végig magunknál tartjuk az iratainkat.