archeologist on field

Egy elfeledett korba enged betekintést ez a több ezer éves időkapszula

Egy kutatócsoport lassan három évtizede keresi egy elveszett ciszterci apátság nyomait, viszont a vártnál egy sokkal nagyobb felfedezést tettek. Ez a időkapszulának is nevezhető találat rávilágít egy olyan korra, melybe eddig kevésbé láthatott bele az emberiség.


Az elmúlt nyolc év során a szakértők nagyjából tíz épületre és több mint ötezer leletre bukkantak, amelyek a vaskorból (ez az i.e. 12. században kezdődött) szinte tökéletes állapotban maradtak fenn. Egy gazdagságban és jómódban élő társadalom képét lehet megfigyelni, ez pedig szembe megy azzal az elképzeléssel, hogy abban az időszakban Anglia északnyugati része egy ritkán lakott terület volt.

„Eddig nagyon keveset tudtunk a magas státuszú vaskori közösségekről Északnyugat-Angliában. Az általunk találtak alapján elmondhatjuk, hogy ez a közösség nagyon jómódú volt, a folyó mentén folytatott kereskedelemből adódóan. Ez nem is egy egyszer az életben, hanem egy egyszer az ezer életpálya során előforduló lelet. Teljesen lenyűgöző, és kiváltság, hogy részt vehetünk a felfedezésben”

— olvashatjuk az egyik szakértő mondatait a ScienceAlert írásában.

Az egyik felfedezett ker\u00e1mia

Fotó: Poulton Research Project

Kezdetben nehéz volt a leletek megtalálása, hiszen a terület fölé más sírokat ástak az évek alatt. Amikor a kutatók mélyebb szinteken kezdtek keresni, valóban a vaskorra utaló bizonyítékokra bukkantak. A felfedezett tíz építményben többek között egy díszített rögzítőre vagy bilincsre, egy feláldozott kutya csontvázára, egy üllőnek tűnő tárgyra, valamint több kerámiára is rábukkantak.

A semleges talaj, valamint a mély árkok meg tudták óvni a csontvázakat és az eszközöket az évek során minden természeti vagy emberi rongálástól, így ez a terület tökéletes képet tud nyújtani arról, milyen is lehetett egy fejlődő társadalom abban a korszakban.


Nyitókép: Shutterstock