két fiatal panda

A levegőben rejtőzhet a veszélyeztetett fajok megmentésének kulcsa a kutatók szerint​

Egy tudóscsoport a körülöttünk lévő levegőből képes volt kinyerni különböző DNS-mintákat. A vizsgálatok alatt nem csak a keresett élőlények részecskéit tudták beazonosítani, hanem más fajokét is. Ennek köszönhetően a jövőben könnyebbé válhat olyan veszélyeztetett állatok megtalálása, amelyeket más módon sokkal bonyolultabb lenne előkeríteni.


Több kutatócsoport egymástól teljesen függetlenül végzett olyan kísérleteket, amelyek során az élőlények által kibocsátott DNS-t vonták ki a levegő részecskéiből vákuumos eszközök segítségével. Negyven mintát kaptak a munkálatok végére, amikből negyvenkilenc különböző állat sajátos DNS-nyomait különítettek el. Feljegyztek emlősökre, madarakra, hüllőkre és halakra utaló jeleket is.

oroszl\u00e1nok egy \u00e1llatkertben

Fotó: Unsplash/Hugo Herrera

A kutatók nem voltak biztosak benne, hogy technológiájuk működőképes, mivel ez egy új, és igazán körülményes procedúra, de mivel két egymástól független kutatás is ugyan arra az eredményre jutott, így adathalmazaik alátámasztják egymást.

"Még olyan állatokból is tudtunk DNS-t gyűjteni, amelyek több száz méterre voltak a vizsgálati helytől anélkül, hogy a koncentráció jelentősen csökkent volna, sőt, még lezárt épületeken kívülről is"

Ez azt jelenti, hogy bár a megtalált élőlények belső térbe voltak elzárva, a DNS-ük így is utat tört magának.

A kutatók reményei szerint technológiájuk segítségével megkönnyíthetik az állatvédő egyesületek munkáját. Nagyon sok veszélyeztetett példány kóborol el, amiket aztán nagy nehézségek árán találnak meg. A levegő vizsgálatával kicsinyíteni lehet a keresési mezőt, így gyorsabb lehet a befogási procedúra.