Egy vikinghajó úszik a vízen

Végre megtudhatjuk, miért menekültek fejvesztve a vikingek Grönlandról​

Habár a vikingtörzsek nagyjából öt generáción keresztül éltek azon a vidéken, a 15. század elején különös módon elhagyták Grönland szigetét. Sok lehetséges magyarázat létezik a nagy sietségre, ezúttal viszont a kutatók rájöhettek a legfőbb indokra.


A barbár nép egyik sajátossága volt a történelmük során, hogy vándorlásaik és hadakozásaik közben új területeket is meghódítottak. Grönland vidékére Erik „Vörös" Thorvaldsson telepített először kolóniákat, és rengeteg ember követte őt egy új, könnyebb élet reményében. Maga a sziget elnevezése is propagandacélzattal alakult ki, hogy messzi országokból is odacsábítsák a telepeseket.

Az ott szerencsét próbáló vikingtörzsek nagyjából 985-ben szálltak először partra, majd az 1400-as évek közepén hirtelen gyorsasággal hagyták el addigi otthonaikat. A történészek szerint a hanyatlásnak és a távozásnak olyan okai lehettek, mint az idegen kultúrák erőteljes támadásai, a zord és nehézségekkel teli környezet, valamint a hatalmas fagyok és az azokat követő szárazság.

Gr\u00f6nland napjainkban

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Történelmi feljegyzések szerint a telepesek egy lehűlési időszakban érkeztek meg, mely egy kis jégkorszaknak számított. A kies környezethez alkalmazkodniuk kellett az embereknek, így generációnként adták át egymásnak az olyan létfontosságú ismereteket, mint hogy hogyan kell kis termésből és az óceánból nyert javakból biztosítani megfelelő mennyiségű ételt.

Egy kutatócsoport a gyarmat legkeletibb részén fekvő egykori városhoz ment nyomozni, ahol három éven keresztül ástak egy közeli tómederben. Az üledékből, baktériumokból és bomló növényi anyagokból kinyert információk nagyjából 2000 évre visszamenőleg szolgálnak információkkal a történelmi csapadékmennyiségről és a hőmérsékletről.

„Azt fedeztük fel, hogy míg a hőmérséklet alig változott a dél-grönlandi északi település során, addig az időjárás idővel folyamatosan szárazabbá vált"

— olvashatjuk a szakértők szavait a ScienceAlert cikkében.

Mindebből az következik, hogy az embert próbáló körülményekhez és a nehéz élethez hozzászokott törzs a hatalmas fagyok után már nem tudott megbirkózni a szárazsággal, mely a földjeiket sújtotta, így arra kényszerültek, hogy felhagyjanak a vikingkultúra legnyugatibb expedíciójával.


Nyitókép: Unsplash/Steinar Engeland