Vilmos és Harry

Lebukott a királyi testvérpár: ezt a kódot használják vészesetben

Ma egy éve jelent meg Harry herceg Spare című memoárja, ennek ürügyén most visszatekintünk egy drámai életszakaszra, amely meghatározó pillanatot jelentett a Vilmossal való kapcsolatának megromlásában.


Könyve utolsó fejezetében Harry elmeséli, hogy egy heves szóváltás idősebb bátyjával és apjával Fülöp herceg temetése után hogyan vált fontossá, amikor megvitatták Harry és Meghan visszalépésének körülményeit. A sussexi herceg azt mondja, hogy nagy meglepetésére Vilmos használta a „titkos kódjukat", amely néhai édesanyjukhoz, Diána hercegnéhez kapcsolódik.

Harold, hallgatnod kell rám! Csak azt akarom, hogy boldog légy, Harold! Esküszöm... anyu életére esküszöm

−írja Harry.

Harry elmondta, hogy az utalás őt és Károlyt is megállította. Az apa és fiai Fülöp herceg temetése után a Frogmore Gardensben sétáltak.

Vilmos \u00e9s Harry F\u00fcl\u00f6p herceg temet\u00e9s\u00e9n

Fotó: Getty Images

Használta a titkos kódot, az univerzális jelszót. Gyerekkorunk óta ezt a három szót csak rendkívüli válsághelyzetben használhattuk. Közel huszonöt éven át olyan időkre tartogattuk, amikor valamelyikünknek szüksége volt arra, hogy meghallgassák, hogy higgyenek neki, méghozzá gyorsan. Azokra az időkre, amikor semmi más nem volt elég

− írja Harry könyvében, majd hozzátette, hogy Vilmos erőteljes mondata „hidegen hagyta őt", mert „nem működött".

Egyszerűen nem hittem neki, nem bíztam benne teljesen. És fordítva. Ő is így látta. Látta, hogy olyan fájdalommal és kétségekkel teli helyen voltunk, hogy még ezek a szent szavak sem tudtak felszabadítani minket

− írja Harry az érzelmes pillanatról.

A könyv egyik legnagyobb bombája egyébként az az állítás volt, hogy Vilmos 2019-ben fizikailag megtámadta Harryt, miután összevesztek, és Vilmos sértegette Meghant.

Harry így válaszolt, amikor arról kérdezték, hogy mit remél, a családja mit vesz ki a könyvéből majd:

Nem akarom megmondani senkinek, hogy mit gondoljon róla, és ebbe beletartozik a családom is. Ez a könyv és a benne foglalt igazságok sok szempontból a saját mentális egészségi utam folytatása. Ez egy nyers beszámoló az életemről − a jóról, a rosszról és mindenről, ami a kettő között van.

Forrás: People

Nyitókép: Getty Images