Vilmos herceg

Vilmos megtörheti ezt a hagyományt, ami VIII. Henrikig nyúlik vissza

Lehet, hogy Vilmos herceg lemond arról, hogy az anglikán egyház legfőbb kormányzója legyen, amikor egy napon Károly királyt követi uralkodóként?


Robert Hardman királyi életrajzíró teszi fel a kérdést az Egy király születése (The Making of a King) című új könyvében, amely a Daily Mailben jelent meg nemrég. A könyvrészlet szerint a walesi herceg hitvallása miatt vannak olyan találgatások, hogy talán nem veszi át a címet, amely VIII. Henrik király 1530-as évekbeli uralkodása óta a brit uralkodókhoz kötődik.

Királyi körökben nem titok, hogy nem osztja a király spirituális érzékét, nem is beszélve a néhai királynő megingathatatlan odaadásáról az anglikán egyház iránt

− írja Hardman Vilmosról a könyvben.

Az apja nagyon spirituális, és szívesen beszél a hitről, de a herceg nem. Nem jár minden vasárnap templomba, de hát az ország nagy többsége sem. Karácsonykor és húsvétkor talán elmegy, de ennyi. Nagyon tiszteli az intézményeket, de ösztönösen nem érzi jól magát a hitbéli környezetben

− idézi a szerző a palota egyik magas rangú személyiségét.

Kamilla, K\u00e1roly, Vilmos \u00e9s Katalin

Fotó: Getty Images


Erzsébet királynőről is köztudott volt, hogy rekordhosszúságú uralkodása alatt hetente járt templomba, és állítólag „egyenes" hite tartotta meg őt a világjárvány idején. Károly király 2022 szeptemberében, édesanyja halála után bekövetkezett trónra lépésével automatikusan az anglikán egyház legfőbb kormányzója is lett, és másnap, uralkodóként elmondott első beszédében hitét az anglikán egyházban „mélyen gyökerezőnek" nevezte.

A király a koronázási ceremónián megígérte, hogy fenntartja a protestáns hitet és az anglikán egyházat. Az anglikán egyházon belül a miniszterelnök tanácsára érsekeket, püspököket és katedrálisok dékánjait is kinevezheti − de Vilmos egy nap talán másképp fog eljárni.

Az apa és fia közötti egyéb különbségek kapcsán Hardman azt is írja, hogy Vilmos a tévésorozatokat részesíti előnyben, amíg Károly király szívesen olvas, és nem tervezi, hogy walesi hercegként pompával és ceremóniával iktassák be.


Forrás: People

Nyitókép: Getty Images