vilmos herceg es katalin

Tiltakozáshullám fogadta Vilmos és Katalin a Nemzetközösséget mentő túráját

Vilmos herceg és Katalin néhány napja Közép-Amerikába utaztak az egykori brit koronagyarmat, Belize meglátogatására, hogy igyekezzenek megőrizni a Nemzetközösség fogyatkozó népszerűségét, miután tavaly Barbados leváltotta a királynőt mint uralkodót. A PR-túra azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését.


A közép-amerikai Belize brit koronagyarmat volt Brit Honduras néven száz éven keresztül, és csak 1981-ben függetlenedett Nagy-Britanniától. Még ma is az egykori gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség tagja, így hivatalosan II. Erzsébet királynő uralkodik felettük.

A Nemzetközösség tagjai közt egyre inkább csökken az alkotmányos monarchia népszerűsége, már a nagyobb országok, mint Ausztrália is rendszeresen napirendre tűzik kiválást, és inkább egyszerű demokráciaként szeretnének tovább működni, még akkor is, ha az intézmény teljesen mértékben szimbolikus jelentőségű, és az ország politikájára nincs behatással a királynő. A legtöbb vélemény szerint ezek az államok jelenleg kivárnak, és II. Erzsébet iránti tiszteletből nem erőltetik ezeket a lépéseket, az uralkodó majdani halála után viszont egészen biztos, hogy több ország is lecseréli a monarchiát.

Ez is érdekelhet:
Mi történik, ha meghal a királynő?

belize beach

Belize többek közt a gyönyörű tengerpartjáról híres

Fotó: Shutterstock

Tavaly 1992 óta először, közel harminc év után újabb állam, Barbados "csekkolt ki" a Nemzetközösségből, hogy függetlenségére és saját örökségére koncentrálhasson, joggal aggódnak a királyi család tagjai, hogy további karibi országok követik majd a sziget példáját. Bár a hivatalos indoklás a királynő idén ünnepelt platinajubileuma, nagyobb valószínűséggel ezért utazott néhány nappal ezelőtt Vilmos herceg és felesége, Katalin Belize-be, hogy egy pr-túrán megismerhessék a környéket, és persze egy kis hírverést csapjanak a királyi család körül. Nem véletlenül épp ők utaztak: Vilmos mint a trón várományosa az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró királyi családtag, és miután Harry és Meghan távoztak a királyi családból, vagy legalábbis a hivatalos kötelességeiket adták le, kétség nélkül a Cambridge hercegi páros a legkedveltebb tagjai a klánnak. Katalin kiváló diplomata lehetne: kedvességével, egyszerűségével és hétköznapi bájával mindenkivel megtalálja a közös hangot.

Voltak azonban, akik egyáltalán nem örültek a látogatásnak: Belize őslakos népe, a maják nem kértek egykori elnyomók látogatásából. Egy maják által vezetett kakaófarm is a hivatalos programlista része volt, ám az őslakosok irányítása alatt álló farm tulajdonosai jelezték, hogy nem látnák szívesen a hercegi párt, így gyorsan meg is változtatták a terveket.

A nyolcnapos királyi túra hamarosan további karibi államokban, többek közt Jamaicán folytatódik.

Nyitókép: GettyImages