Kamaszlányok nevetnek az utcán

Így befolyásolhatja a vonzerő tizenévesek viselkedését

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a szépség a fiatalok kockázatos viselkedését, ami a későbbi életük során következményekkel járhat.


A Colin Peter Green, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem közgazdásza, Luke B. Wilson, a Sheffieldi Egyetem egészségügyi közgazdászaés Anwen Zhang, a Glasgow-i Egyetem mikroközgazdásza által végzett kutatás szerint a fizikailag vonzó tizenévesek hajlamosabbak arra, hogy többet bulizzanak és alkoholt fogyasszanak, mint „átlagos” vagy kevésbé vonzó megjelenésű társaik, és ez a hatás különösen a fiatal nők körében érvényesül.

„Fő megállapításunk az, hogy azok a fiatalok, akiket a legszimpatikusabbnak tartanak, általában többet isznak, és gyakrabban vesznek részt mértéktelen ivászatban, ami több egymást követő napon át tartó ivást jelent”

– idézi Green-t a ScienceAlert.

A jóképű tizenévesek majdnem 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel vettek részt fiatalkorúak alkoholfogyasztásában, mint nem vonzó vagy nagyon nem vonzó társaik, derült ki a kutatásból.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a legvonzóbbnak minősített tizenévesek a vizsgálatban részt vevőkhöz képest kisebb valószínűséggel dohányoztak, drogoztak vagy éltek védekezés nélküli szexuális életet.

A tanulmány az 1994/95-ös tanévben indult amerikai National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health (Add Health) adatain alapul, amelynek során a 7-12. osztályos serdülők reprezentatív szórványát az iskolában kezdték el kikérdezni, majd még abban az évben részletesebb otthoni interjúkkal, valamint 1994/95-ben, 1996-ban, 2001/02-ben és 2007/08-ban gyűjtött utóvizsgálatokkal.

Green és munkatársai több mint 30 000 fiatal adatait elemezték, akik felnőttkorukig részt vettek a vizsgálatban, és arra vonatkozó kérdésekre válaszoltak, hogy milyen gyakran és mennyi alkoholt ittak az elmúlt hónapban, valamint hogy részt vettek-e mértéktelen ivásban, dohányoztak-e vagy más drogokat használtak-e.

Bár ezek az adatok önmagukban is érdekesek, Green és munkatársai tanulmánya egy másik, az Add Health Study részeként gyűjtött adathalmazra, a fizikai vonzerőre támaszkodik. Egy személy szépségének mérése erősen szubjektív feladatnak tűnik, különösen ebben az esetben, amikor a felnőtt kutatók értékeltek tinédzsereket. Ezt szem előtt tartva minden egyes kérdezőbiztos (a többségük nő volt) 1-5-ig terjedő skálán értékelte a válaszadókat, ahol az 1 a legkevésbé vonzó, az 5 pedig a legvonzóbb volt. Ezt az adatsort csak egyszer végezték el, az 1994/95-ös otthoni interjúk részeként.

„Mivel minden egyes válaszadóra vonatkozóan csak egy interjúkészítői értékelés áll rendelkezésünkre, azzal lehet érvelni, hogy „a szépség a szemlélő szemében van", és az egyetlen értékelés teljesen szubjektív”

– ismerték el a szerzők.

De rámutattak egy 2000-ben készült metaanalízisre, amely szerint az egyéni szépségértékelések nem különböznek jelentősen a több értékelő között, sem a kultúrákon belül, sem az egyes kultúrák között, így bár az egy értékelős megközelítés nem ideális, a szerzők szerint adataik hasznosak és megbízhatóak.

Green és munkatársai szerint a a fizikai vonzerő által bizonyos módon befolyásolt népszerűség és az önbecsülés szerepet játszik a tizenévesek kockázatvállaló magatartásában. A népszerű gyerekek például könnyebben hozzáférhetnek a bulikhoz és az alkoholhoz, míg a jó önbecsüléssel rendelkező gyerekek kevésbé hajlamosak a kockázatvállaló viselkedésre.

„A népszerűség nagyobb valószínűséggel jár együtt, ha a kockázatos viselkedést „menőnek” tartják, és kisebb valószínűséggel, ha azt nem tartják menőnek; a személyiség vonzereje és az önbecsülés általában védő szerepet játszik a kockázatos viselkedésben való részvétel ellen”

– írják.

A kamaszok felnőttkorában, 2001/02-ben és 2007/08-ban végzett után követéses felmérésekkel a kutatók értékelni tudták a hosszú távú alkoholproblémákat. Ezek a tendenciák hasonlóak voltak a fiatalkorúak alkoholfogyasztásában megfigyeltekhez. A felnőtteknél megfigyelt legjelentősebb hatás az volt, hogy a „vonzó” lányoknál nagyobb valószínűséggel alakultak ki alkoholproblémák, mint átlagos megjelenésű társaiknál, míg a „nem vonzó” fiúknál kisebb valószínűséggel.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a serdülőkori vonzerő a kockázatos viselkedésre gyakorolt hatása a korai felnőttkorban is fennmarad, ami potenciálisan hatással lehet a készségek fejlődésére és a munkahelyi kilátásokra.

„Lehet, hogy egy fiatal szépnek és sikeresnek tűnik, de olyan érzelmi terhet is cipelhet, amely alááshatja önbizalmát, például instabil otthoni életet és mentális egészségügyi problémákat. Ez veszélyes kombináció lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a kockázatok, amelyeket vállalnak, és az, hogy hogyan boldogulnak később az életben, összefügg a belső önbizalmukkal és önbecsülésükkel”

– fogalmazott Green.

Nyitókép: Shutterstock