Patrick Dempsey 2013. augusztus 26-án New Yorkban

Ettől lesz valaki szexi a tudomány szerint

Idén is megválasztotta az amerikai People magazin, ki az év legszexibb férfije, a ranglista élén a Grace klinika egykori dokija, Patrick Dempsey áll. De mi alapján döntjük el, hogy vonzó-e valaki vagy sem?

A People magazin évről évre megválasztott, legszexibb férfijei között volt már Brad Pitt (1995 és 2000), Jude Law (2004), Idris Elba (2018), Michael B. Jordan (2020) és Chris Evans (2022), idén pedig az 57 évesPatrick Dempsey.

Egy, a kiválasztási folyamatról szóló 2012-es interjúban Julie Jordan szerkesztő a USA Today-nek elmondta, hogy a magazin munkatársai az év során figyelembe veszik, hogy a nagyközönség hogyan vélekedik a lehetséges jelöltekről, miközben a hírességek véleményét is kikérik a kérdésben.

A szakértők szerint több tényező is szerepet játszik abban, vonzónak találunk-e valakit, és ezek nem csak fizikai tulajdonságok. A szempontok mind a természethez, mind a neveltetéshez kapcsolódnak, így a szexi jelző itt bőven túlmutat az előnyös külsőn.

A szexualitás a néző szemében van, mondja Blanca Cobb, testbeszéd-szakértő a HuffPostnak.

„Vannak, akiket az arc fizikai tulajdonságai vonzanak, a hangot a hangmagasságtól, a hangszíntől és az intonációtól függően lehet szexinek tekinteni. Lehet, hogy valaki a másik ember illatát vagy az ízét tartja szexinek. Emellett a meleg, nyílt, magabiztos testbeszéd is izgató lehet.”

Íme, mi tesz még vonzóvá valakit a tudomány szerint:

A biológia meghatározó szerepe

Kelsey Latimer, floridai pszichológus szerint számos elmélet létezik a vonzerő szintjét növelő tényezőkkel kapcsolatban, amelyeket olyan kulturális szempontok öveznek, mint a generációs trendek és a preferenciák etnikai különbségei, vagy evolúciós tényezők, mint a termékenységet jelző gömbölydedség a nőknél.

Emellett a közelségi tényezők is fontosak, melyek azt jelzik, hogy ahhoz vonzódunk, amit a leginkább látunk, és aminek ki vagyunk téve a környezetünkben.

„Ez arra utal, hogy a vonzalomnak biológiai és tanult tényezői is vannak”

– magyarázza a pszichológus.

A vonzerő kapcsán fontps különbséget tenni a „jó megjelenés” és a „szexualitás” között. A Merriam-Webster szótár szerint utóbbi kifejezés a szexuálisan szuggesztív vagy izgató, érdekes személyt jelöli. Úgy tűnik tehát, hogy a szexualitás testi reakciót vált ki a megfigyelő szemében.

Lehet valaki jóképű, anélkül, hogy fizikai reakciót váltana ki a másikból, de a szexi jelzővel illetett személyt alatt általában azt értjük, hogy fizikailag megbizsergetnek.

Latimer szerint bizonyos evolúciós elméletek segítenek megérteni, hogy a fizikai vonzalom azért fontos, mert a szaporodni vágyásra késztet, aminek fajfenntartó célja van.

„A férfiak és nők bizonyos fizikai jellemzői, amelyekről úgy látjuk, hogy erősen összefüggnek a termékenységgel, talán veleszületett szinten szikráznak”

– teszi hozzá.

A szaglás, a fizikai hasonlóság és az arcszimmetria szintén arra készteti az agyunkat, hogy bizonyos szintű vonzalmat érezzünk valaki iránt, de a szakértők szerint nem helyes, ha a téma elemzésekor univerzális megközelítést próbálunk alkalmazni.

„A valóság az, hogy ha valami 'veleszületetten' vonzó vagy nem vonzó lenne, akkor a trendek az idők során soha nem változnának, és a 'természetes szelekció' miatt mindannyian ugyanúgy néznénk ki. Rengeteg variáció létezik azzal kapcsolatban, hogy mi a vonzó”

– mondja Latimer.

A személyiség fontossága

Az ember jelleme és az önmagáról a világ felé mutatott kép egyértelműen befolyásolják, hogyan érzékelik mások a potenciális szexualitását.

„Gondolj csak bele: találkoztál már valakivel, akit talán átlagosnak tartottál a fizikai megjelenés szempontjából, majd miután megismerted, hirtelen rájöttél, hogy nagyszerű mosolya vagy gyönyörű szeme van? Ez nem véletlen egybeesés. A személyiség abszolút megváltoztathatja a kezdeti vonzalomérzetet pozitív vagy negatív irányba”

– magyarázza Latimer.

Cobb szerint a személyiségjegyek mellett a konkrét tulajdonságok is számítanak a vonzerőnél, például a magabiztos beszéd és viselkedés.

„A karizma megragadhatja valakinek a figyelmét, mert bájt, vonzerőt és szociális intelligenciát tükröz. A szexualitás egyik alulértékelt tulajdonsága a kedvesség, amely együttérzést, empátiát és érzékenységet tükröz, ahol a másik ember úgy érzi, hogy törődnek vele és szeretik, ami segít megerősíteni az érzelmi kapcsolatot.”

Egy, a kanadai Brit Kolumbiában, a Simon Fraser University által vezetett 2017-es tanulmány is alátámasztja ezt az elméletet. A kutatók egy rapid randit elemezve megállapították, hogy a viccesnek tartott résztvevőket vonzóbbnak is értékelték, mint amilyennek a randi kezdetén tartották őket.

A környezet fontossága

A kulturális és földrajzi különbségek miatt általában eltérő normák jellemzők a vonzalommal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban például általában más a preferencia Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában, mondja Cobb.

Hozzáteszi, hogy a környezeti különbségek egyértelműen befolyásolják, hogy az átlagpopuláció mit tekinthet kedvező tulajdonságok halmazának, így a szexualitás egy meglehetősen szubjektív tulajdonság, amely állandó áramlásban van.

„Ami ma Amerikában szexi, az lehet, hogy holnap Ázsiában már szexinek számít, és fordítva.”

Nyitókép: Mike Pont/FilmMagic