Egy zöld fényű meteorról készített kép

Zöld meteorok záporoznak Új-Zélandon — mi az oka?

Új-Zélandon a csillagos égboltra pillantva egyre többen figyelnek meg zöld fénnyel izzó meteorokat. A látvány sokakat meglephet, kutatók viszont tudják az érdekes jelenség magyarázatát. Milyen gyakran lehet ilyet látni és mitől alakul ki?


A hosszúkás fénycsíkok űrbéli kőzetek megérkezését jelzik, amelyek a légkörbe való belépésükkor pár centi, vagy akár egy méteres átmérőjűek is lehetnek. Az érdekes árnyalat a kőzetek anyagának köszönhető, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak nikkelt és vasat. Zuhanás közben nagy mennyiségű hő szabadul fel, így az elpárolgott anyagok fényt bocsájtanak ki, amely ebben az esetben zöld színben pompázik.

Sokak fantáziáját megragadta, hogy ez a szín meglehetősen hasonlít a sarki fény kémlelése közben látható árnyalatra. Vajon van összefüggés? Szakértők ezt egyértelműen tagadták, ellenben hozzáfűzték, hogy a válasz közel sem annyira egyértelmű, ugyanis elképzelhetők olyan folyamatok, melyek hatására az állítás tényleg igaz lehet.

A most szóban forgó meteorok a benne található fémek égése miatt ragyognak zölden, míg a sarki fénynek semmi köze ilyen anyagokhoz. Abban az esetben a felső légkörben lévő oxigénionok okozzák a reakciót, amelyek a légköri oxigénmolekulák és a Nap által kidobott részecskék ütközése során jönnek létre.

Így történt a zöld fényű meteor észlelése:

Egy meteor szintén képes fényt kibocsájtani ezen az úton, viszont ahhoz rendkívüli sebességet kell elérnie — írja a ScienceAlert. A nagyon gyors meteorok a 100 kilométer feletti vékony légkörben melegednek fel, ahol a sarki fény is kialakul.

A meteorok ekkora mennyiségű észlelése nem ritka Új-Zélandon, ellenben a felmérésük és a becsapódási területük bemérése már egy sokkal nehezebb folyamat. Szakértők éppen ezért az amatőr csillagászokat is arra bíztatják, hogy szereljenek fel kamerákat az esetleges becsapódási helyszínek beazonosításához.

Az ilyen megfigyelések segíthetik a kutatók munkáját a meteorok felderítésében, valamint a becsapódás előtti pályát is megállapíthatják általuk. Mindezek értelmében az is egyértelműbb lehet, hogy a bolygónkra érkezett kőzet honnan származik pontosan a világűr egészéből.

Ez egy meglehetősen hatékony módja annak, hogy mintákat vegyenek a Naprendszerből anélkül, hogy űrmissziót indítanának.

Nyitókép: GREG PRICE