Egy szenzációs új felfedezésnek hála beleláthatunk az ókori egyiptomi hétköznapokba

Egyiptomi hieroglifák

A kutatók már többször találtak ókori, egyiptomi jegyzeteket, de azok többsége orvosi vagy vallással foglalkozó témákról számoltak be. A most felfedezett, cserépedényekre vésett írások sokkal mélyebb betekintést engednek az egyiptomi kultúra mindennapjaiba, mint bármilyen eddigi kutatás.

A szakértők egy régóta elfeledett városban, Athribiszben találták meg a leleteket. 18 ezer cserépedény-töredéket fedeztek fel, melyeken tintával írt szövegek olvashatóak. Ezeket osztrakonoknak nevezik, melyek sokkal olcsóbb alapanyagai voltak az írásnak és az oktatásnak, mint a nagyobb körökben ismert pergamentekercsek. Gyakran használtak ilyen cserepeket oktatási célzattal, üzletek kiírásaihoz, valamint a bevásárlólisták részletezéséhez is.

Az athribisi jegyzetek egy iskolai oktatás részét képezték, hiszen felismerhetőek köztük hónapok és számok gyakorlásai, számtani feladatok, nyelvtani feljegyzések és egy madárábécé is, melyben a betűkhöz egy-egy madárfaj nevét csatolták.

Fotó: Athribis-Project Tübingen

A leletek bizonyos részét demotikus nyelven írták, amely XII. Ptolemaiosz Kleopátra apja — uralkodása idején vált ismerté, aki Kr. e. 81-től 59-ig, majd a későbbiekben Kr. e. 55-től 51-ig ült a trónon. Ez idő tájt a szóban forgó település volt az Egyiptomi Állam fővárosa, és bár az új írásmód került előtérbe az emberek között, a hieroglifák ismerete továbbra is a tanrend része maradt — írja a ScienceAlert.

A többféle írásmód mellett különböző nyelvek szavai is felismerhetők, többek között a görög, az arab és kopt nyelvé is. Ez a szétszórtság a város viharos és multikulturális történelmére utal. A kopt ábécé például a görög és az egyiptomi nyelvvilág keveredéséből jött létre, és szorosan kapcsolódik a kereszténységhez.

Mivel az új vallás egyre népszerűbb lett, így az egyiptomi többistenhit alakjai lassan kikoptak a közbeszédből, ezáltal pedig az iskolai szövegekből is. A római kultúra hatása ezen kívül feltűnik az egykori császárok megemlítésében, például Néró, Vespasianus, Titus, Domitianus és még Hadrianus neve is olvasható a cserepeken.

Bár a régészek korábban is fedeztek fel hasonló terjedelmű, írásos emlékeket, ez az első olyan kutatás, mely pontos jegyzetekkel tud következtetni az egyiptomi táradalom hétköznapi életére és az emberek mindennapjaira.


Nyitókép: Unsplash/Jeremy Bezanger