Jobb és olcsóbb, mint a bolti: házi készítésű chips

Házi készítésű burgonya chips tengeri sóval és fűszernövényekkel
Az alábbi házi recepttel nagyon hasonló végeredményt érhetünk el, de ami biztos, egészségesebbet, mintha bolti chipset vásárolnánk.

Máig kérdés, hogy ki sütötte ki a világ első burgonyachips-ét. Van, aki szerint George Crum, a New York állambeli Saratoga Springsben található Moon's Lake House séfjének tréfája volt 1853-ban a forró olajban aranyszínűre sütött burgonyaszirmok. Mások egy korábbi, 1817-es receptre hivatkoznak, amelyet William Kitchiner angol orvos írt, míg sokan egy Eliza nevű hölgyet emlegetnek, aki Saratogában sütötte ki hajszál vékonyra vágott krumplit, ahogy arról egy 1849-es újságcikk is beszámolt.

A mi szempontunkból tulajdonképpen mindegy is, kinek köszönhetjük a burgonyachipset, csak örülünk neki, hogy létezik, sőt! Mi is könnyen elkészíthetjük otthon.

Néhányan kacsazsírban, mások olívaolajban, valaki airfryerben, míg mások mikróhullámú sütik a burgonyachipset. De melyik a legjobb választás? A jó hír az, hogy bármelyikkel tökéletes végeredményt kapunk. Mutatjuk!

Előkészítés

Szeleteljük a meghámozott burgonyát mandolin szeletelőn a lehető legvékonyabbra, majd a szeleteket áztassuk jeges vízbe 15 percre, közben időnként megkeverve, hogy a felesleges keményítő felszabaduljon. Ha letelt a naegydóra, a burgonyaszeleteket csöpögtessük le, majd szárítsuk meg őket.

Kacsazsírban vagy olívaolajban sütés

Egy serpenyőben vagy wokban melegítsünk fel körülbelül 5 csésze (65 dkg) kacsazsírt vagy olívaolajat, amíg elég forró lesz ahhoz, hogy az olajba mártott fakanál nyelén apró buborékok keletkezzenek. Adjuk hozzá a burgonya felét. Sütés közben folyamatosan kevergessük, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 5-10 percig. Vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre, és csak ezután sózzuk meg.

Légsütőben

Melegítsük fel a légsütőt 180 fokra, majd tegyük be a teljesen száraz burgonyachipszet egy kevés olívaolajjal. Süssük körülbelül 12-20 percig, amíg ropogósra és aranyszínűre nem sül.

Mikróban

A szárított burgonyachipszet keverjük meg olívaolajjal, de éppen csak annyira, hogy egyenletesen bevonja, nem pedig eláztatva. Ízlés szerint sózzuk meg, és teygük rá a szeleteket egy papírtörlővel bélelt tányérra, de ügyeljünk arra, hogy ne fedjék egymást.

A szeleteket mikrózzuk 100 százalékos teljesítményen 3 percig, ezután fordítsuk meg a chipseket, és további 3 percig, de most már csak 50 %-os teljesítményen süssük őket. Vegyük ki a chipeket, amelyek már kezdenek ropogósra és barnára sülni, a többi mikrózását pedig folytassuk 50%-os teljesítményen, 1 perces időközönként, amíg mind ropogós és aranyszínű nem lesz.

(Hamu és Gyémánt)

Nyitókép: Shutterstock