Egész, félbevágott és szeletelt édesburgonya fehér alapon

Ehető-e az édesburgonya héja?

Tegyük le a hámozót, és tudjuk meg az alábbi cikkből, biztonságban elfogyazthatjuk-e az édesburgonya héját.

Akár sütjük, akár pürésítjük, az édesburgonya éppoly sokoldalú, mint amilyen tápláló. Felmerül a kérfés, hogy meg lehet-e enni az édesburgonya héját, amire a válasz: igen. Legyen szó narancssárga, fehér vagy lila édesburgonyáról, a héja mindig ehető, írja az EatingWell.

A héj meghagyásával nemcsak az előkészítési időt takaríthatjuk meg, hanem annak elfogyasztása táplálkozási előnyökkel is jár. Az édesburgonyáról köztudott, hogy jó A- és C-vitamin- és rostforrás, és kutatások szerint a héj fontos a rostbevitel szempontjából.

Egy, az Agronomy című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány a lila húsú édesburgonya különböző tápértékeit vizsgálta hámozatlanul és hámozva, valamint magát a héjat is elemezte. Azt találták, hogy az édesburgonya hámozása 64%-os rostveszteséggel járt a hámozatlan változathoz képest. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az édesburgonya héjának megtartása a legjobb állapot a magas rosttartalom megőrzéséhez.

Hasonlóképpen, egy 2022-es, a Food Research című szaklapban megjelent tanulmány az édesburgonyapor a sütikbe való beépítésének lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgálta. A tanulmány megállapította, hogy az élelmi rosttartalom jelentősen megnőtt, amikor narancssárga vagy lila édesburgonyahéjport adtak a süteménytésztához. Az édesburgonyahéj porokat tartalmazó sütikben több mint kétszer annyi élelmi rost volt, mint a kontroll sütikben (0,8%-ról 2,3%-ra nőtt a rosttartalom).

Miért olyan fontosak a rostok? A rostoknak számos egészségügyi előnye van, többek között segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, elősegíti az egészséges bélbaktériumok fejlődését és segít a rendszeres étkezésben.

Ráadásul a rostok segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad, ami előnyös lehet a fogyás szempontjából, ha ez a célunk. A 2020-2025-ös amerikaiaknak szóló táplálkozási irányelvek legalább napi 25 gramm rostfogyasztást javasolnak a nőknek és 31 gramm rostot a férfiaknak.

Összehasonlításképpen, egy közepes méretű sült édesburgonya körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz (ez is a magas rosttartalmú diétás élelmiszerek közé tartozik). Ne feledjük, hogy a rostok nagy része az édesburgonya héjában található.